Robert Fico afirmă că va bloca aderarea Ucrainei la NATO atât timp cât va fi premierul Slovaciei

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a promis că va bloca aderarea Ucrainei la NATO atât timp cât va fi şeful guvernului ţării.

Urmărește
251 afișări
Imaginea articolului Robert Fico afirmă că va bloca aderarea Ucrainei la NATO atât timp cât va fi premierul Slovaciei

Conducerea NATO doreşte ca Ucraina să adere la alianţa militară după încheierea războiului cu Rusia, pentru a descuraja alte agresiuni din partea Moscovei, însă declaraţia lui Fico evidenţiază dificultăţile politice care vor apărea în urmărirea acestui obiectiv, relatează Politico.

„Atât timp cât voi fi şeful guvernului slovac, le voi spune parlamentarilor care se află sub controlul meu în calitate de preşedinte al partidului să nu fie niciodată de acord cu aderarea Ucrainei la NATO”, a declarat el în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune slovac.

Declaraţia lui Fico contrastează puternic cu poziţia lui Mark Rutte, noul secretar general al NATO, care a declarat joi la Kiev că „Ucraina este mai aproape ca niciodată de NATO şi va continua pe această cale până când veţi deveni membru al alianţei noastre”.

În conformitate cu tratatul fondator al NATO din 1949, deciziile privind extinderea se iau prin unanimitate, ceea ce înseamnă că opoziţia lui Fico faţă de aderarea Ucrainei la alianţă ar putea bloca într-adevăr aderarea acesteia. Alţi membri NATO favorabili Rusiei ar putea, de asemenea, să încerce să zădărnicească aspiraţiile de aderare ale Ucrainei.

O situaţie similară a avut loc după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, când Suedia şi Finlanda au solicitat aderarea la NATO, dar au fost blocate de Turcia şi Ungaria timp de un an şi 10 luni.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici