Robert Fico şi Andrej Kiska se vor confrunta în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale slovace

Publicat: 17 03. 2014, 08:25
Actualizat: 06 04. 2020, 03:43

Fico, un fost comunist în vârstă de 49 de ani, considerat iniţial mare favorit, a obţinut doar cu 75.923 de voturi mai mult decât adversarul său, potrivit rezultatelor oficiale, comunicate duminică. Acest rezultat îi face poziţia foarte delicată înainte de primul tur prevăzut pentru 29 martie.

„Pe hârtie, Robert Fico a câştigat, dar adevăratul învingător este Andrej Kiska”, a rezumat analistul Marian Lesko.

Potenţialul electoral al centristului fără partid Andrej Kiska, în vârstă de 51 de ani, un om de afaceri devenit filantrop, pare să fie mai puternic decât cel al şefului Guvernului slovac în perioada 2006-2010 şi din 2012.

„Nu este important că Fico a câştigat mai multe voturi. Ce este esenţial este că potenţialul electoral al lui Kiska este în acest moment mai mare”, a dezvăluit duminică publicaţia economică Hospodarske Novini.

Paisprezece candidaţi s-au prezentat la alegerile prezidenţiale. Fico şi Kiska l-au învins în special pe tânărul şi ambiţiosul Radoslav Prochazka (21,2 la sută), pe actorul şi figura centrală a căderii comunismului în 1989 Milan Knazko (12,8 la sută) şi pe candidatul importantei minorităţi ungare Gyula Bardos (5,2 la sută).

Analiştii se aşteaptă ca alegătorii şi candidaţii care nu s-au calificat în al doilea tur să voteze mai degrabă cu Kiska, peste 15 zile.

„Opoziţia va sprijini chiar şi diavolul împotriva mea”, a afirmat Fico în faţa presei în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Analiştii de la Bratislava cred totuşi că Fico va reuşi în zilele următoare să mobilizeze stânga, care a rămas acasă sâmbătă, considerând victoria sa ca sigură.

Criticii premierului se tem de o concentrare a puterii în mâinile partidului său Smer-SD. Potrivit analistului Samuel Abraham, contactat de AFP, tema principală a acestor alegeri este tentativa lui Fico de a obţine o poziţie dominantă în rândul tuturor componentelor puterii”.

În fapt, victoria sa va conferi Smer-SD un control total al preşedinţiei, Parlamentului şi Guvernului, o situaţie inedită de la independenţa Slovaciei în 1993.