Robert Gates: Documentele confidenţiale despre Afganistan reprezintă un "pericol" pentru militari

Publicarea documentelor confidenţiale despre războiul din Afganistan reprezintă un "pericol" pentru trupele americane aflate pe teren, a apreciat joi secretarul american al Apărării, care a declarat că Pentagonul şi FBI intenţionează să efectueze o anchetă "activă".

Urmărește
68 afișări
Imaginea articolului Robert Gates: Documentele confidenţiale despre Afganistan reprezintă un "pericol" pentru militari

Robert Gates: Documentele confidenţiale despre Afganistan reprezintă un "pericol" pentru militari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Consecinţele publicării acestor documente asupra teatrului de operaţiuni sunt potenţial grave şi reprezintă un pericol pentru trupele noastre, aliaţii noştri şi partenerii afgani", a declarat Robert Gates, într-o conferinţă de presă.

Aceste scurgeri de informaţii secrete "ar putea aduce atingere relaţiilor şi reputaţiei noastre în această regiune a lumii", a adăugat el.

Site-ul WikiLeaks.org, fondat în 2006 şi specializat în informaţii secrete, a difuzat duminică aproximativ 92.000 de socumente secrete de arhivă despre războiul din Afganistan, care fac dezvăluiri despre victimele civile şi presupusele legături între Pakistan şi insurgenţi.

Pentagonul, a spus Gates, va "ancheta activ" cazul, cu ajutorul FBI, poliţia federală americană, pentru "a descoperi cum a fost posibilă această scurgere (de informaţii), a identifica vinovatul sau vinovaţii şi a evalua impactul informaţiilor conţinute" de aceste documente.

Şeful Pentagonului şi comandantul Statului Major interarme, amiralul Michael Mullen, au admis, însă, că această scurgere de informaţii nu a adus informaţii noi şi nu ar afecta strategia americană în Afganistan.

Vizibil pornit împotriva autorilor scurgerilor, Gates a admis, totuşi, că aceste documente oferă insurgenţilor o privire asupra strategiei americane în Afganistan.

În opinia lui Robert Gates, acest caz pune, de asemenea, în pericol, activitatea de culegere de informaţii pe teren.

Dar, el a refuzat să comenteze un articol publicat de Wall Street Journal, potrivit căruia autorităţile americane s-ar afla în posesia unor dovezi care indică implicarea unui militar american şi în acest nou caz, încarcerat deja în Kuwait, pentru un alt caz de scurgere de informaţii.

Soldatul Bradley Manning a fost inculpat, la începutul lunii, pentru transmiterea unei înregistrări video către site-ul WikiLeaks.org, în care este surprins un raid efectuat de un elicopter al armatei americane, în care au fost ucişi, în 2007, doi angajaţi ai agenţiei de presă Reuters, dar şi alte persoane, la Bagdad.

De asemenea, amiralul Mullen l-a criticat în mod direct pe fondatorul WikiLeaks.org, Julian Assange.

"Assange se poate mândri cu tot binele pe care el şi sursele lui l-au făcut, dar adevărul este că ar putea avea mâinile deja pătate de sângele unui tânăr soldat american sau al unei familii afgane", a spus şeful Statului Major interarme.

Assange a dat asigurări, luni, pentru cotidianul britanic The Guardian, că "rolul jurnalismului este de a-i critica pe cei puternici, iar atunci când sunt supuşi unor provocări, există întotdeauna reacţii".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici