- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Robert Gates: Posibilitatea unei intervenţii americane într-o ţară străină este redusă
Există puţine riscuri ca Statele Unite să intervină într-o ţară străină aşa cum s-a întâmplat în Irak sau Afganistan, a declarat vineri secretarul american al Apărării, Robert Gates.
Robert Gates susţine că posibilitatea unei intervenţii americane într-o ţară străină este redusă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Gates, unul dintre puţinii republicani din administraţia Obama, numit în funcţie de George W. Bush, a vorbit despre viitorul conflictelor cu care riscă să se confrunte armata americană, în cadrul unui discurs susţinut la prestigioasa şcoală militară din West Point (est).
"Riscul unui nou Afganistan sau unui nou Irak, referitor la invadarea, procesul de pace şi administrarea unei ţări mari din lumea a treia, este probabil scăzut", a declarat Gates, care urmează să renunţe la funcţie în cursul acestui an şi care şi-a luat rămas bun de la cadeţii din West Point.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
Potrivit lui, "orice viitor secretar al Apărării care îl va sfătui pe preşedinte să trimită o nouă forţă terestră americană vastă în Asia, Orientul Mijlociu sau Africa ar face mai bine să se trateze la cap, pentru a relua o expresie delicată a generalului MacArthur".
Eroul războiului din Pacific a făcut această declaraţie în faţa preşedintelui Kennedy în 1961, în legătură cu Asia.
În timp ce comunitatea internaţională îşi pune întrebări cu privire la modalităţile de a pune capăt băii de sânge din Libia, Gates nu a evocat această ţară în discursul său, enumerând simplu "revoluţiile din Orientul Mijlociu" printre "provocările la adresa securităţii" Statelor Unite.
Gates a apreciat că viitoarele intervenţii militare americane în străinătate vor lua mai degrabă forma unor expediţii rapide care să răspundă ameninţării terorismului sau unei catastrofe.
"Scenariile cele mai probabile pentru militarii americani sunt mai întâi angajamentele navale sau aeriene, fie că sunt în Asia, în Golful Persic sau în altă parte", a anticipat el.
Secretarul american s-a lansat apoi într-o diatribă împotriva birocraţiei militare, care ameninţă, în opinia lui, să sufoce cei mai buni recruţi.
"Cea mai mare provocare cu care se confruntă armata şi, foarte sincer, principala mea îngrijorare, este cum va reuşi armata să spargă betonul său instituţional şi rigiditatea sa birocratică în procesul de desemnare şi promovare a personalului, pentru a păstra, a provoca sau a inspira cei mai buni ofiţeri tineri pe care îi are", a mărturisit el.
Gates a dezvăluit că numărul celor care vor urma cariere militare va scădea pe măsură ce tinerii soldaţi se vor întoarce din Irak şi Afganistan.
El a avertizat administraţia americană în privinţa "culturii zero greşeli, reticentă în faţa riscului, care poate cuprinde orice mare organizaţie ierarhică". O astfel de cultură incită ofiţerii "să-şi menţină capul jos, să evite să facă valuri sau să fie în dezacord cu superiorii lor", a remarcat el.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO