Prelungirea prezenţei militare americane după acest an ar transmite un mesaj important aliaţilor arabi ai SUA şi unui inamic declarat, Iranul, dar ar reprezenta o „provocare” pentru liderii politici irakieni, a spus Gates.
„Trebuie să înţelegem că pentru irakieni aceasta este o provocare politică, pentru că, fie că vrem sau nu, nu suntem foarte populari în Irak”, a recunoscut Gates.
Susţinătorii liderului radical şiit Moqtada Sadr doresc în mod clar „să ne scoată din Irak”, subliniază şeful Pentagonului.
„Tot ce pot spune este că din punctul de vedere ale viitorului Irakului şi al rolului nostru în regiune, sper că vom găsi o soluţie să fim invitaţi să menţinem trupele. Şi cred că Statele Unite vor răspunde afirmativ”, adaugă secretarul Apărării, subliniind că o prezenţă militară modestă în Irak ar fi „o investiţie preţioasă” într-o ţară care ar putea fi „un model de democraţie în regiune”.
„Este ceva ce nu ne putea imagina în urmă cu cinci luni, că Irakul ar putea deveni democraţia arabă cea mai avansată din regiune”, a spus el.