Robert Mueller, mulţumit de cooperarea între FBI şi Poliţia Română

FBI şi Poliţia Română au arestat în ultimul an şi jumătate mai mult de 100 de români implicaţi în fraude informatice, iar România este unul dintre cei mai buni parteneri ai poliţiei federale americane, a declarat directorul FBI, Robert Mueller, într-o conferinţă desfăşurată la San Francisco.

Urmărește
74 afișări
Imaginea articolului Robert Mueller, mulţumit de cooperarea între FBI şi Poliţia Română

Robert Mueller, mulţumit de cooperarea între FBI şi Poliţia Română (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cu patru ani în urmă, câteva companii americane au ameninţat că vor suspenda legăturile informatice cu România din cauza operaţiunilor de piratare cu originea în această ţară. Iar astăzi România este unul dintre cei mai puternici parteneri ai noştri", a spus Mueller la conferinţa RSA Cyber Security, conform textului publicat pe site-ul FBI.

El a reamintit că FBI dispune de mai mult de 60 de birouri cu ataşaţi în întreaga lume, dar şi agenţi speciali detaşaţi pe lângă forţele de poliţie din România, Estonia sau Olanda.

Mueller a mai spus că dosarele investigate în comun prezintă dificultăţi "unice din punct de vedere al jurisdicţiei şi urmării", adăugând: "Noi considerăm graniţele drept obstacole; infractorii le văd drept oportunităţi".

Poliţia Română anunţa, la sfârşitul lunii februarie, că un procent semnificativ din numărul cetăţenilor sau instituţiilor financiare din străinătate vizate de infractorii specializaţi în comiterea de infracţiuni informatice îl reprezintă cetăţenii şi instituţiile americane. Astfel, la nivelul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate a fost iniţiat un task-force operativ cu FBI şi s-au iniţiat cazuri comune cu structuri de poliţie străine pentru investigarea acestor grupări infracţionale.

Atât fraudele informatice, cât şi fraudele cu cărţi de credit sunt fapte cu un pronunţat caracter transnaţional, cu activităţi infracţionale comise în România sau în strainătate, prin care sunt vizate în principal ca victime cetăţeni sau companii străine, banii obţinuţi fiind introduşi în România direct de persoanele implicate, prin folosirea serviciilor de transfer rapid sau disimulaţi cu ocazia expedierii unor colete, preciza Poliţia Română.

O parte din reţelele criminale organizate transnaţionale care în trecut şi-au desfăşurat activitatea în alte domenii se ocupă în prezent de săvârşirea de infracţiuni cu cărţi de credit şi prin internet. Sumele de bani obţinute în mod ilicit în urma acestor activităţi sunt mult mai mari decât cele obţinute anterior din desfăşurarea altor genuri de activităţi precum traficul cu autoturisme furate, traficul de fiinţe umane şi chiar traficul de droguri, potrivit Poliţiei Române.

În octombrie 2009, o delegaţie condusă de directorul Direcţiei de Criminalitate Informatică a FBI, Shawn Henry, s-a întâlnit cu şeful Poliţiei Române, Petre Tobă. Dezvoltarea colaborării dintre FBI şi Poliţia Română, în special în domeniul combaterii criminalităţii organizate, a fost principala temă de discuţii în cadrul întrevederii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici