Anunţată de ministrul Justiţiei Grete Faremo în cadrul unei dezbateri televizate, demisia lui Oeystein Maeland, cu efect imediat, are loc la trei zile după ce o Comisie independentă de anchetă a apreciat că Breivik ar fi putut să fie arestat mai devreme de 22 iulie 2011, lucru care ar fi salvat multe vieţi.
În acea zi, extremistul de dreapta a ucis mai întâi opt persoane detonând o bombă lângă sediul Guvernului, la Oslo, iar ulterior a ucis alte 69 de persoane deschizând focul într-o tabără de vară a tinerilor laburişti. pe insula Utoya.
Creată de către Guvern pentru a învăţa de pe urma acestui masacru, Comisia a relevat numeroase nereguli din partea poliţiei, între care semnalarea extrem de târzie a ucigaşului şi a vehiculului său, probleme de comunicare, proceduri prost respectate, mijloace neadaptate şi altele.
Ulterior, presa a criticat dur conducerea poliţiei pentru că a încercat să îşi protejeze angajaţii şi pentru că nu a dezvăluit totul în rapoartele cu privire la greşelile comise de poliţişti în ziua dramei.
Oeystein Maeland şi-a motivat demisia prin lipsa de încredere pe care susţine că o resimte din partea Guvernului.
„Încrederea ministrului Justiţiei este desigur decisivă pentru ca eu să rămân la postul meu”, a declarat el, citat de agenţia NTB.
„Dacă ministrul şi alţi oficiali politici nu clarifică această problemă fără echivoc, îmi devine imposibil să îmi continui munca”, a adăugat el.
Oeystein Maeland preluase această funcţie cu doar câteva zile înainte de atacurile de la 22 iulie.