Roberta Jacobson s-a întâlnit cu disidenţi cubanezi, la Havana
Jacobson, primul oficial american de rang înalt care vizitează teritoriul cubanez în ultimii 35 de ani, a luat micul dejun cu şapte disidenţi, după două zile de negocieri istorice organizate la cinci săptămâni de la anunţarea normalizării relaţiilor între Washington şi Havana.
„Am reuşit să discut cu câţiva militanţi din cadrul societăţii civile (…) şi să le ascult împotrivirea sau sprijinul pentru noua politică” americană, a declarat ea în faţa presei, la Havana.
„Pentru mine a fost foarte important să le ascult punctul de vedere şi (să văd) cum putem susţine societatea civilă pe viitor”, a adăugat ea, fără să comenteze absenţa Bertei Soler, liderul mişcării Doamnele în Alb.
Soler, care conduce cel mai vizibil grup din cadrul disidenţei cubaneze, a anunţat pentru AFP că a decis să decline invitaţia autorităţilor americane.
„Nu am participat. Decizia mea se datorează unei lipse de echilibru între participanţi şi în ceea ce priveşte diversitatea opiniilor acestora” pe tema noii politici americane faţă de Cuba, a declarat ea. Asemeni altor disidenţi, Berta Soler respinge schimbarea politicii americane faţă de insulă, care, în opinia ei, legitimează regimul comunist.
Printre cei şapte disidenţi care au participat la întâlnirea cu Roberta Jacobson figura şi Elizardo Sanchez, preşedintele Comisiei cubaneze pentru Drepturile Omului (CCDH), organizaţie interzisă dar tolerată de autorităţile de la Havana.
Americanii „au vrut să exprime o formă de sprijin uman şi o recunoaştere morală pentru eforturile noastre paşnice”, a explicat el pentru presă după întâlnire, dezminţind orice dezechilibru în opiniile expuse.
Într-un interviu pentru MSNBC difuzat vineri, Josefina Vidal, şefa Departamentului pentru Statele Unite din cadrul Ministerului cubanez de Externe, a contestat reprezentativitatea grupului întâlnit de omologul său american.
„Este una dintre divergenţele pe care le avem cu Statele Unite. Pentru noi, aceasta nu este societatea civilă cubaneză autentică, legitimă. Acest mic grup de persoane nu reprezintă societatea cubaneză şi nici interesele poporului” nostru, a dat asigurări ea.
În cadrul dicuţiilor bilaterale de joi, problema drepturilor omului a făcut obiectul unor divergenţe între cele două părţi.
În timp ce Jacobson s-a declarat îngrijorată de situaţia drepturilor omului în Cuba, menţionând „libertatea de exprimare şi de reuniune”, partea cubaneză a răspuns îngrijorărilor sale denunţând detenţiile ilegale şi practicile de tortură de la Guantanamo, brutalitatea poliţiştilor americani şi inegalităţile din Statele Unite.
În această problemă, Washingtonul încearcă să tempereze criticile unor aleşi republicani, în timp ce Cuba reclamă respectarea suveranităţii sale.