Rogozin: Rusia trebuie să acorde mai uşor cetăţenie transnistrenilor, altfel îi împinge spre România

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat miercuri că intenţionează să propună facilitarea acordării cetăţeniei ruse locuitorilor din Transnistria născuţi după 1991, deoarece lipsa unei astfel de prevederi îi determină pe aceştia să obţină cetăţenia moldovenească, română sau bulgară.

Urmărește
2564 afișări
Imaginea articolului Rogozin: Rusia trebuie să acorde mai uşor cetăţenie transnistrenilor, altfel îi împinge spre România

Rogozin: Rusia trebuie să acorde mai uşor cetăţenie transnistrenilor, altfel îi împinge spre România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sper că vom solicita în curând Dumei de Stat modificări necesare la legea cetăţeniei pentru ca locuitorii din Transnistria, care s-au născut după 1991, să se poată aştepta la obţinerea cetăţeniei ruse", a declarat Rogozin în cadrul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri cu Guvernul desfăşurată în Duma de Stat, relatează agenţia TASS în pagina electronică.

Lipsa unei astfel de prevederi în legislaţia rusă îi împinge pe aceşti oameni să obţină cetăţenia moldovenească, română şi bulgară, care le este acordată cu uşurinţă, a explicat vicepremierul rus.

"Noi considerăm că această situaţie este greşită", a adăugat el.

România a simplificat în 2009 procedurile de acordare a cetăţeniei pentru cetăţenii Republicii Moldova, de atunci mii de moldoveni cerând şi obţinând cetăţenia română.

Transnistria, regiune separatistă din Republica Moldova cu o populaţie predominant rusofonă şi rusofilă, şi-a proclamat independenţa în anii '90, din cauza unor temeri că aceasta se putea uni cu România, în urma prăbuşirii fostei Uniuni Sovietice.

Rusia are aproximativ 1.500 de militari în Transnistria, dintre care aproximativ 1.400 fac parte din Grupul Operativ de Trupe Ruseşti din Transnistria, constituit în urmă cu 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS. Alţi 400 de militari ruşi fac parte din forţa de menţinere a păcii, alături de militari moldoveni şi transnistreni.

Republica Moldova consideră însă că staţionarea militarilor ruşi în regiunea transnistreană contravine Constituţiei moldovene şi, din acest motiv, Chişinăul, OSCE, UE şi SUA au cerut în repetate rânduri retragerea lor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici