Roma intensifică lupta împotriva corupţiei. Premierul italian: Aceste măsuri sunt o ocazie uriaşă pentru Italia
„Am hotărât să atribuim Autorităţii naţionale anticorupţie (ANAC) puterile autorităţii de control a contractelor şi serviciilor publice”, a declarat Renzi pentru presă la finalul Consiliului de Miniştri.
Guvernul italian a decis astfel să creeze un fel de „super-autoritate” de luptă împotriva corupţiei, regrupând mai multe servicii sub direcţia magistratului Raffaele Cantone, actualul preşedinte al ANAC.
Evocând tradiţionala lentoare a justiţiei italiene, Renzi a explicat că decizia a fost luată pentru că ANAC ar putea să acţioneze mult mai rapid pentru a preveni eventuale acte de corupţie.
„Dacă ANAC va avea îndoieli asupra comportamentului unei societăţi, va putea solicita prefectului vizat să o pună sub tutelă.
„În caz de afaceri dubioase, ANAC va avea puterea de a semnala problema şi de a propune punerea sub tutelă a părţii implicate din cadrul întreprinderii”, a declarat Renzi.
Premierul italian a declarat că aceste măsuri sunt o „ocazie uriaşă” pentru Italia.
„După o primă lectură, mi se pare că soluţiile alese sunt curajoase şi merg în direcţia bună”, a reacţionat Cantone, „ţarul” luptei anticorupţie.
Italia este afectată de mai multe săptămâni de scandaluri politico-financiare de corupţie.
Ultima victimă a acestor scandaluri, primarul de stânga al Veneţiei, Giorgio Orsoni, implicat într-o afacere de corupţie şi spălare de bani, şi-a prezentat demisia vineri.