Iniţial, în proces au fost implicaţi 11 foşti nazişti, însă unul dintre ei – fostul sergent SS Max Roithmeier – a murit înaintea pronunţării sentinţei, iar un al doilea a fost achitat.
Ceilalţi nouă acuzaţi au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru "participare la violenţe şi omucideri" soldate cu moartea a 350 de italieni, printre care s-au numărat femei, bătrâni şi copii, dar şi pentru că "au acţionat cu cruzime şi premeditare", conform deciziei tribunalului militar, citată de agenţia ANSA.
Şi Germania a fost condamnată, în calitate de responsabil civil, şi va trebui să achite familiilor victimelor o primă indemnizaţie în valoare de 1,25 de milioane de euro.
"Sentinţa face în sfârşit dreptate celor care au suferit în mod direct în urma atrocităţilor nazismului", a declarat preşedintele regiunii Toscana, Claudio Martini, făcând referire la "o pagină teribilă a istoriei". "Chiar dacă au trecut 65 de ani, nu trebuie să uităm ce s-a întâmplat", a adăugat el.
Circa 350 de locuitori din Bardine di San Terezo, Tendola şi Valla, din comuna Fivizzano, au fost ucişi în zilele de 19 şi 27 august 1944. La Bardine di San Terezo, 53 de bărbaţi au fost împuşcaţi, iar trupurile neînsufleţite au fost expuse alături de o pancartă pe care scria "Iată sfârşitul rezervat celor care îi ajută pe partizani".
Ancheta asupra evenimentelor a fost redeschisă după ce, în 1994, au fost descoperite într-un dulap 695 de livrete militare germane, aparţinând unor foşti soldaţi care ar fi putut fi cercetaţi pentru comiterea de crime de război în timpul retragerii din 1944. Cazul a fost instrumentat de tribunalul miliar din La Spezia, fiind ulterior transferat tribunalului militar din Roma.