Români şi bulgari, printre suspecţi în cazuri de clonare a cardurilor bancare în Elveţia

Fraudele cu carduri bancare înregistrează o creştere puternică în Elveţia şi s-au extins de la bancomate la automatele de plată din supermarketuri şi pentru bilete de tren, autorii provenind în principal din România şi Bulgaria, potrivit poliţiei, relatează Le Matin în ediţia electronică de luni.

Urmărește
161 afișări
Imaginea articolului Români şi bulgari, printre suspecţi în cazuri de clonare a cardurilor bancare în Elveţia

Tot mai multe cazuri de clonare a cardurilor bancare în Elveţia. Printre suspecţi, români şi bulgari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Numărul fraudelor cu carduri bancare în această ţară a crescut vertiginos în primul semestru din 2011, arată un raport semestrial al Centralei de înregistrare şi analiză pentru siguranţa informaţiei MELANI. Dacă anul trecut au fost atacate 135 de bancomate în întreaga ţară, în primele patru luni ale acestui an au fost atacate 225 de bancomate, se arată în raport.

Însă aceste cazuri de "skimming" nu afectează doar bancomatele, ci şi automatele pentru plată din supermarketuri şi pentru bilete din gările Căilor Ferate elveţiene (CFF), în care escrorii se lasă uneori închişi peste noapte pentru a instala dispozitivele. Autorii acestui tip de infracţiuni provin în principal din România şi Bulgaria, a precizat o sursă din cadrul poliţiei.

Cu ajutorul unui echipament special, infractorii copiază informaţia de pe banda magnetică a cardului pe alte carduri de debit goale. Introducerea codului PIN este filmată, în general, cu o minicameră amplasată deasupra tastaturii, dar uneori sunt instalate tastaturi "false" peste tastatura bancomatului, cu scopul de a înregistra acest cod atunci când este tastat.

Chiar şi utilizatorii cei mai vigilenţi detectează cu dificultate prezenţa unui dispozitiv magnetic de citire suplimentar şi a unei minicamere, subliniază raportul MELANI. Cea mai importantă măsură de precauţie este acoperirea mâinii în timpul introducerii codului PIN, scrie Le Matin, dar nu şi în cazul amplasării unei tastaturi false. În acest caz, este recomandat să se controleze dacă bancomatul prezintă elemente noi sau neobişnuite, spaţii goale sau elemente care nu sunt bine fixate.

În cazul în care victima nu a comis o eroare gravă, banca îi restituie paguba suferită, se mai arată în raportul citat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici