„Acest consens a fost atins. Toţi participanţii la reuniune au afirmat că (Muammar) Kadhafi trebuie să părăsească ţara”, a declarat ministrul.
Întrebat în legătură cu implicaţiile unui eventual exil al lui Kadhafi, Frattini a subliniat că „nu se poate vorbi despre imunitate”.
„Nu putem, nu vrem să spunem acest lucru, pentru că (acordarea) imunităţii ar încălca statutul de la Roma”, textul fondator al Curţii Penale Internaţionale (CPI), a adăugat Frattini, care s-a exprimat în franceză.
Frattini a precizat totuşi că nicio ţară nu a formulat încă o propunere de primire a lui Kadhafi.
„Depinde de ţara care va propune probabil să îl primească pe Kadhafi”, a explicat ministrul italian. „Nu există încă o propunere formală, nicio ţară nu a formulat această propunere, nici chiar ţările africane care vor fi poate dispuse să facă acest lucru”, a adăugat el.
Ministrul britanic de Externe, William Hague, a declarat la încheierea conferinţei că Londra nu caută o ţară care să îl primească pe colonelul Muammar Kadahfi, dar „nu este exclus ca alte ţări să facă acest lucru”.
„Am convenit toţi că Kadhafi şi regimul său au pierdut orice legitimitate şi ar trebui să dea socoteală pentru actele lor. Există o presiune internaţională mare pentru ca el să plece”, a declarat Hague.
„Libia nu are viitor atât timp cât Kadhafi va fi la putere sau va încerca să se agaţe de ea”, a adăugat şeful diplomaţiei britanice.
El a precizat totuşi că Marea Britanie nu este „în curs de căutare a unei ţări în care să poată merge” liderul libian. „Dar aceasta nu exclude ca alte ţări să facă acest lucru”, a declarat el.