- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România ar putea găzdui gunoiul nuclear al UE
Deşeurile nucleare din Uniunea Europeană ar putea fi transportate în Europa de Est, una dintre posibilele locaţii fiind România, pentru a fi stocate în depozite subterane, conform planurilor analizate de statele membre UE, relatează The Times în ediţia electronică.
România ar putea găzdui gunoiul nuclear al UE
Potrivit The Times, proiectul, realizat pe fondul reapariţiei interesului pentru energia nucleară, ar putea obţine aprobarea Comisiei Europene la sfârşitul acestui an.
Negocierile sunt în curs de desfăşurare între opt ţări - Organizaţia europeană pentru dezvoltarea capacităţii de stocare din care fac parte Olanda, Italia, Polonia, România, Slovacia, Lituania, Slovenia şi Bulgaria - pe tema transportării şi stocării deşeurilor. Oficialii acestor ţări urmează să se întâlnească din nou în luna mai.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
În Slovenia, un depozit pentru deşeuri nucleare cu un nivel scăzut de radioactivitate este în construcţie în localitatea Vrbina, situată în estul ţării. În iulie 2009, comunitatea locală a acceptat construirea acestuia în schimbul unor despăgubiri anuale de cinci milioane de euro, potrivit Asociaţiei nucleare mondiale.
Până în prezent, foarte puţine ţări din lume au construit un depozit permament pentru deşeurile lor, rezultatul nedorit al procesării combustibilului nuclear în vederea obţinerii energiei. Restul ţărilor păstrează materialele în instalaţii provizorii.
Olanda dispune numai de 30 de metri cubi de deşeuri nucleare cu un nivel înalt de radioactivitate, comparativ cu 1900 de metri cubi în Marea Britanie şi un volum asemănător în Franţa. Autorităţile olandeze, alături de cele germane, se opun din principiu exportării deşeurilor nucleare. Costul suportat de Olanda pentru construirea propriului său depozit ar ajunge la circa două miliarde de euro. Alte state UE implicate în proiect, precum Slovacia, Lituania şi Slovania, se confruntă cu provocări similare. Deoarece au doar unul sau două reactoare, aceste ţări ar prefera să suporte împreună costurile construirii unui depozit geologic. Bulgaria şi România au două reactoare, în vreme ce Slovania dispune doar de un reactor pe care-l partajează cu Croaţia.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO