România, candidatul perfect al SUA, în efortul lor de a reduce influenţa Rusiei în Europa

Alianţa militară şi politică strânsă dintre România şi Statele Unite, precum şi istoria acestei ţări, marcată de schimbări de regim proocidentale, fac din România candidatul perfect, în efortul reînnoit de a reduce influenţa Rusiei în Europa Centrală.

Urmărește
25 afișări
Imaginea articolului România, candidatul perfect al SUA, în efortul lor de a reduce influenţa Rusiei în Europa

România, candidatul perfect al SUA, în efortul lor de a reduce influenţa Rusiei în Europa

Preşedintele român Traian Băsescu a anunţat joi că România intenţionează să primească pe teritoriul său, până în 2015, elemente ale unui scut american antirachetă, decizia urmând să fie aprobată de Parlament.

România este deja un partener-cheie al Statelor Unite, fiind gazda a patru baze americane dotate cu echipament militar ce poate fi folosit în caz de nevoie. Participarea la sistemul revizuit al scutului antirachetă nu va face decât să reafirme soliditatea alianţei, furnizându-i României o apărare explicită care îi va extinde influenţa politică în regiune, comentează agenţia de analiză Stratfor.

De la dizolvarea Iugoslaviei la începutul anilor '90, România a devenit cea mai puternică ţară din Balcani, şi, în comparaţie cu vecinii săi, are capacitatea militară şi de securitate de a dovedi acest lucru.

În prezent, Republica Moldova este ţara în care se desfăşoară confruntarea directă dintre interesele Bucureştiului şi ale Moscovei, potrivit Stratfor. Băsescu a sprijinit activ Guvernul proocidental actual al acestei ţări, iar Moscova a acuzat Bucureştiul că a orchestrat direct şi a participat la protestele din aprilie 2009, care au dus la înlăturarea Partidului Comuniştilor de la putere.

Dar Republica Moldova este un stat mic, Statele Unite fiind mai interesate de situaţia din statul vecin, Ucraina, care, duminică, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, se va întoarce formal în sfera de influenţă a Moscovei, ambii candidaţi fiind proruşi.

Influenţa rusă intensificându-se în Ucraina, se pune întrebarea dacă România va deveni partenerul Occidentului, în eforturile sale de a submina puterea tot mai mare a Rusiei la Kiev. Vicepreşedintele american Joe Biden chiar a sugerat, în vizita sa din octombrie la Bucureşti, că Statele Unite se aşteaptă ca istoria românească, marcată de o revoluţie proocidentală, să fie un exemplu pentru aducerea înapoi în sfera Vestului a Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici