România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA

  • Comisia Europeană a aprobat finanţarea pentru cinci proiecte transfrontaliere pentru sprijinirea unor achiziţii coordonate şi eficiente între statele UE.
  • Implementate sub programul EDIRPA, fiecare dintre cele dintre cele cinci proiecte selectate vor beneficia de 60 de milioane de euro, suma totală a finanţării fiind de 300 de milioane de euro, se anunţă într-un comunicat de presă.
Urmărește
7220 afișări
Imaginea articolului România cumpără rachete Mistral într-o achiziţie în comun cu alte state, cu bani de la UE, prin programul EDIRPA

Sursă foto: MBDA

Marcând o nouă fază în cooperarea europeană în domeniul apărării, Comisia Europeană a anunţat primele proiecte finanţate de UE care sprijină achiziţia de produse esenţiale în domeniul apărării, în trei domenii:  achiziţia de sisteme antiaeriene şi antirachetă, achiziţia de blindate şi de muniţie.

România va beneficia şi ea de aceste achiziţii în comun, mai precis de rachetele franceze Mistral. Proiectul susţine achiziţia în comun a sistemelor cu rază scurtă de acţiune de către nouă state membre (Franţa, Belgia, Cipru, Estonia, Spania, Ungaria, România, Slovenia şi Danemarca).

Rachetele Mistral vin în mai multe versiuni: Atlas RC, un sistem de apărare aeriană controlat de la distanţă şi instalat pe un vehicul (poate fi vorba de vehicule tip Sherpa sau URO VATMAC ST5, PANDUR, BOXER sau STRYKER), SIMBAD-RC, un sistem de apărare aeriană integrat pe nave, ATAM, sistem aer-aer pentru elicoptere,  MANPAD, un sistem de lansare portabil, care presupune dislocarea rachetelor Mistral 3 de tip „trage şi uită” la nivel terestru, pe vehicule sau pe nave.

Rachetele Mistral 3 sunt rachete care pot fi folosite în mai multe domenii şi pe mai multe platforme, având o rată de succes, demonstrată pe câmpul de luptă, de 96%. Au rază de acţiune scurtă (6,5 km) şi transportă explozibil de 3 kg. Racheta are o durată de viaţă, fără mentenanţă, de 20 de ani. Rachetele Mistral 3 sunt ghidate prin infraroşu, pot fi folosite atât ziua, cât şi noaptea, şi în diverse condiţii meteorologice. Au un cap de ghidare cu infraroşu şi pot exploda atât la impact, cât şi la proximitate (bilele de tungsten se răspândesc pe suprafaţa din apropierea ţintei, când racheta simte că nu o poate lovi direct, şi produc pagube uriaşe).

România are şi un program de înzestrare cu rachete SHORAD-VSHORAD pentru care atât aceste rachete Mistral, cât şi VL Mica, un alt tip de rachete produse tot de MBDA, s-ar fi încadrat în cerinţele MApN.

Nu se ştie câte rachete Mistral va primi România prin această achiziţie.

Important la aceste rachete este varietatea ameninţărilor împotriva cărora pot fi folosite, pentru că pot viza atât aeronave de mari dimensiuni, cât şi drone tactice, drone de mici dimensiuni, elicoptere, aeronave de luptă, aeronave de ultimă generaţie, nave sau chiar rachete supersonice sau subsonice de croazieră.  Acestea pot fi instalate direct la sol, pe o platformă sau pe nave şi pot fi folosite şi în versiune MANPAD. Sunt destul de uşor de manevrat, după cum susţin reprezentanţii companiei, instrucţia forţelor putând dura între câteva săptămâni şi 2-3 luni.  Eficienţa rachetelor a putut fi văzută, de altfel, în Ucraina, atât Franţa, cât şi Norvegia trimiţând astfel de sisteme ucrainenilor pentru a lupta împotriva forţelor invadatoare ruseşti.

Pe lângă proiectul Mistral, UE mai finanţează şi proiectul JAMIE, care susţine achiziţia de sisteme IRIS T SLM de către şase state (Germania, Slovenia, Bulgaria, Austria, Estonia şi Letonia). De asemenea, achiziţia de vehicule CAVS va fi făcută de patru state membre, iar cea de muniţie  (mai multe tipuri de muniţie de 155 de mm) de către şase state (pentru CPoA 155 mm) şi patru state (HE 155 mm).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici