Dar, având în vedere că al-Qosi a încheiat o înţelegere cu administraţia americană, prin care a pledat vinovat şi al cărei conţinut a rămas secret, este imposibil să se afle cât va mai sta la închisoare.
Juriul, format din zece ofiţeri, a deliberat timp de peste o oră înainte de a anunţa verdictul. Preşedintele comisiilor militare, la Pentagon, trebuie să aprobe această pedeapsă care nu poate depăşi 14 ani. Înţelegerea în baza căreia se pledează vinovat face posibilă o reducere importantă a pedepsei sau chiar repatrierea în Sudan.
Al-Qosi, în vârstă de 50 de ani, arestat în Pakistan, în decembrie 2001, a mărturisit că a plecat din Sudan, în 1996, pentru a se alătura lui Osama ben Laden, în Afganistan, unde a muncit ca bucătar pentru liderul al-Qaida, în domeniul susţinerii logistice şi, ocazional, ca şofer. El a pledat, la începutul lui iulie, vinovat de susţinere materială acordată terorismului.
În paralel, în cea de a doua sală de audieri de la Guantanamo, acuzarea şi apărarea au terminat, miercuri, selectarea celor şapte ofiţeri care vor alcătui juriul în cadrul procesului împotriva lui Omar Khadr, acuzat, în faţa unui tribunal militar de excepţie, de „crime de război”.
Primele dezbateri urmau să înceapă joi dimineaţa.
Arestat pe când avea vârsta de 15 ani, Omar Khadr este fiul unui responsabil financiar din cadrul al-Qaida, mort în 2003. El a fost acuzat că a aruncat cu o grenadă şi a ucis un militar american, în Afganistan, în iulie 2002. El a petrecut deja opt ani de detenţie la Guantanamo şi riscă închisoarea pe viaţă.
Avocaţii acestuia denunţă în acest caz „primul proces împotriva unui soldat-copil din istoria modernă”.
În cazul lui al-Qosi, unul dintre avocaţii civili, Paul Reichler, a declarat miercuri că, în tabăra militară de la Guantanamo, condiţiile de detenţie erau mai dificile decât în orice altă închisoare americană, deoarece deţinuţii nu pot fi vizitaţi de familie. „A petrecut, deja, opt ani fără să o audă sau să o vadă pe soţia, mama sau tatăl său”, a subliniat avocatul.
Indiferent de pedeapsa pe care o are de ispăşit, situaţia lui al-Qosi a ridicat o problemă inedită, săptămâna aceasta, la Guantanamo. Înţelegerea cu administraţia prevede, într-adevăr, ca acesta să îşi ispăşească pedepasa în sectorul patru al închisorii de la Guantanamo sau într-o închisoare similară, în cazul în care cea de la Guanatanamo se va închide. În acest sector, deţinuţii dispun de mai multe ore pe zi de viaţă în comunitate.
Însă, regula în închisorile militare este separarea deţinuţilor condamnaţi de cei care încă nu au fost judecaţi, dar şi de a-i plasa la izolare, a declarat marţi, pentru presă, comandantul închisorii, amiralul Jeffrey Haberson.
Judecătoarea militară a acestui caz a declarat, miercuri, că este „perturbată” de lipsa de coordonare între Pentagon şi închisoarea de la Guantanamo în această problemă şi a acordat autorităţilor militare 60 de zile pentru soluţionare acesteia.