România devine aliatul indispensabil al Statelor Unite. Cât de importantă e Baza Kogălniceanu pentru NATO

  • Baza de la Kogălniceanu poate gâzdui 10.000 militari.
  • NATO se bazează pe România pentru securitatea la Marea Neagră.
  • SUA au peste 4.000 de militari dislocaţi în România.
Urmărește
2082 afișări

Cu războiul Rusiei în Ucraina şi o Turcie cu poziţie duplicitară, România devine aliatul indispensabil al Statelor Unite, se arată într-o analiză The Hill. Un aspect important este modernizarea bazei militare de la Kogălniceanu, care va putea găzdui 10.000 militari.

Ce presupune pentru securitatea României existenţa bazei de la Kogălniceanu?

În primul rând, Baza de la Kogălniceanu este importantă de astăzi, chiar dacă modernizarea a început de anul trecut şi are un buget generos, de 2 miliarde de euro, conform Aleph News.

În acest moment, sunt acolo peste 4.000 de militari americani, dar tot acolo sunt şi 8 aeronave spaniole care ne ajută să ne apărăm spaţiul aerian, atât al României, cât şi al Alianţei, în zona de est a flancului NATO.

Avem în partea de Nord 4 ţări – Polonia şi cele 3 state baltice. În fiecare este câte un grup de luptă NATO. Aceste 4 ţări sunt unite şi cumva acţionează integrat alături de Norvegia şi Suedia, proaspăt intrată în NATO, dar şi Marea Brtianie, Germania, SUA.

În zona de Sud-Est, avem Slovacia, care are deja o atitudine anti-ucraineană şi mai degrabă pro-rusă; avem Ungaria cu o atitudine pro-rusă pe faţă; Bulgaria unde au fost manifestaţii populare cand s-a înfiinţat prima unitate NATO, şi bineînţeles, Turcia, care îl numeşte pe Putin „bunul meu prieten”.

Deci automat, România este aliatul indispensabil al SUA, iar după cum spune chiar Hill, construirea în România a unei baze militare care să găzduiască 10.000 de militari alături de familiile acestora, adică echivalentul unei astfel de baze în SUA, face România o variantă foarte bună, foarte uşor de luat în calcul de căre planificatorii americani.

În zona de Sud-Est a Europei, în acest moment, cea mai mare bază e la Izmir, dar au fost de multe ori discuţii dupa fiecare contră dintre SUA şi preşedintele Erdogan. SUA ar putea muta baza de acolo în România, la Kogălniceanu.

Ministerul de Externe al Israelului a făcut o solicitare expresă NATO pentru excluderea Turciei din Alianţa Nord-Atalntică, după ce Erdogan a declarat o zi de doliu în Turcia, după ce liderul Hamas, un terorist căutat de mult timp, a fost ucis.

În acest moment, la Marea Neagră, polul de securitate pentru Alianţă şi pentru Statele Unite este România.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici