„Alianţa are capacitatea de a face acest lucru”, a declarat el la postul de televiziune publică PBS, care urmează să difuzeze interviul săptămâna viitoare.
„Trebuie să fim pregătiţi mai întâi de disuasiune, dar dacă disuasiunea nu funcţionează, (să fim pregătiţi) să răspundem. Şi acest lucru înseamnă capacitatea (…) de a nu permite Coreei de Nord să lanseze o rachetă Taepodong sau o rachetă balistică intercontinentală (ICBM)”, a adăugat el.
Aflat în vizită în China, secretarul american al Apărării Robert Gates a afirmat la începutul săptămânii că Phenianul va finaliza, în decurs de cinci ani, dezvoltarea unei rachete ICBM, care ar constitui o ameninţare directă pentru Statele Unite.
Phenianul a efectuat trei tiruri de încercare cu rachete intercontinentale, cel mai recent fiind în aprilie 2009, când o rachetă a survolat Japonia, înainte de a cădea în Oceanul Pacific.
Coreea de Nord şi-a exprimat dorinţa de a se întoarce, sub anumite condiţii, la masa negocierilor, defăşurate, în afară de cele două Corei, între Japonia, China, Statele Unite şi Rusia. Ea a părăsit aceste negocieri în primăvara anului 2009.
Dar Statele Unite solicită mai întâi „dovezi concrete că ea are în final intenţii serioase privind negocierile”, potrivit lui Robert Gates.
„Ceea ce vedem în prezent, din nefericire, am văzut de nenumărate ori în trecut: Coreea de Nord conduce acţiuni de provocare şi atacuri, cu o retorică ce demonstrează cât este de puternică şi, ca urmare a acestui fapt, spune «OK, este timpul (…), pot să mă întorc la masa negocierilor pentru a cere ajutor»”, a explicat generalul Sharp.
Până în prezent, Phenianul nu a făcut „dovada sincerităţii sale”, a adăugat el.