"Nu", a răspuns ministrul Afacerilor Externe Masahiko Komura atunci când a fost întrebat dacă susţine apelurile la boicotarea Jocurilor Olimpice. "Pentru binele Chinei, ar fi bine să fie cât se poate de deschisă şi transparentă în această problemă. Chiar dacă este vorba de o chestiune internă, este un lucru normal din partea comunităţii internaţionale să se intereseze de problema drepturilor omului", a adăugat oficialul japonez.
În ciuda apelurilor lansate de militanţii tibetani în favoarea unui boicot al Jocurilor Olimpice, Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor, exilat în India, şi-a exprimat susţinerea pentru desfăşurarea acestui eveniment pe care China mizează pentru confirmarea statutului ei de mare putere.
De asemenea, conducătorii europeni au respins, luni, ideea unui boicot, chiar dacă liderul opoziţiei din Franţa, socialistul Francois Hollande, afirmase că nu ar trebui respinsă această variantă.
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Jacques Rogge, a estimat că instituţia pe care o conduce nu este o organizaţie militantă şi că un boicot nu ar face decât să îi penalizeze pe sportivi.
Pe de altă parte, primul ministru chinez Wen Jiabao a dat asigurări, marţi, că represiunile faţă de disidenţi înaintea Jocurilor Olimpice de la Beijing nu vor fi intensificate.