- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România, locul 63 în clasamentul privind dezvoltarea umană
România s-a menţinut în acest an în categoria ţărilor cu nivel ridicat de dezvoltare umană, ocupând poziţia 63, dar a înregistrat un regres faţă de raportul precedent, când se afla pe locul 60, potrivit clasamentului realizat anual de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
România, locul 63 în clasamentul privind dezvoltarea umană (Imagine: Marius Vasilică/Mediafax Foto)
Indexul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) realizează un clasament care include 182 de state, pe baza unor criterii ca speranţa de viaţă, produsul intern brut pe cap de locuitor, rata de alfabetizare şi gradul de şcolarizare.
Statele plasate între poziţiile 1-70 sunt incluse în categoria ţărilor cu nivel ridicat de dezvoltare umană, cele aflate pe locurile 71-155 în cea a ţărilor cu nivel mediu, iar restul au un nivel scăzut de dezvoltare umană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
-
Polonia urmează modelul Lituaniei şi stabileşte planuri de evacuare în masă în caz de război sau dezastre naturale
-
Surpriză în războiul din Ucraina. Forţele de Apărare ale Ucrainei atacă trupele ruseşti din mai multe direcţii în regiunea Kursk
Potrivit indexului, Norvegia este ţara cea mai atractivă, în timp ce Nigerul se află pe ultimul loc. Indexul pe 2009 se bazează pe datele din 2007.
Norvegia, Austria şi Islanda sunt printre ţările cu cele mai ridicate standarde de viaţă, în timp ce Afganistanul şi Sierra Leone sunt în coada clasamentului.
România se clasează pe locul 63, cu un indice calculat de 0,837, în uşoară creştere de la 0,813 puncte în urmă cu un an.
În cazul României, speranţa de viaţă la naştere a crescut de la 71,9 ani la 72,5 ani, iar produsul intern brut pe locuitor, în funcţie de paritatea puterii de cumpărare, se situează la 12.369 de dolari.
Rata de alfabetizare a fost, în 2007, de 97,6 la sută, iar rata de şcolarizare de 79,2 la sută, faţă de 76,8 la sută în raportul precedent.
Bulgaria devansează România, situându-se pe locul 60, iar Slovenia, cu un index de 0,929, este statul din Europa Centrală cel mai bine plasat în clasamentul PNUD, ocupând poziţia 29, urmată de Cehia - 36, Estonia, Polonia, Slovacia şi Ungaria, care ocupă locurile de la 40 la 43, cu indexuri cuprinse între 0,883 şi 0,879.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO