România, printre statele UE cu cea mai mare rată a accidentelor rutiere mortale

Circa 39.000 de persoane au murit în accidente rutiere pe teritoriul Uniunii Europene în 2008, iar România este printre statele UE cu cea mai mare rată a accidentelor rutiere mortale, potrivit unui studiu publicat luni de Consiliul European pentru Securitatea Transporturilor (ETSC).

Urmărește
202 afișări
Imaginea articolului România, printre statele UE cu cea mai mare rată a accidentelor rutiere mortale

România, printre statele UE cu cea mai mare rată a accidentelor rutiere mortale (Imagine: ISUMB/Mediafax Foto)

Europa, care şi-a stabilit ca obiectiv scăderea la jumătate a numărului morţilor în accidente rutiere până în 2010 în raport cu 2001, rămâne încă departe de acest obiectiv. Aceste cifre reprezintă totuşi o scădere cu 8,5 la sută faţă de 2007.

Numărul anual al morţilor în accidente rutiere a scăzut cu 15.400 din 2001 (54.400), o scădere cu o medie de 4,4 la sută pe an.

În acest ritm, UE va avea nevoie de încă şapte ani pentru a-şi atinge obiectivul, dar anumite state, printre care Franţa, Belgia şi Spania l-ar putea atinge.

În Uniunea Europeană, 79 de persoane la un milion de locuitori au murit anul trecut în accidete rutiere, faţă de 113 în 2001. În acest calcul intră şi persoanele care au murit în urma rănilor suferite în accidente rutiere în termen de 30 de zile.

Statele Unite înregistrează 122 de morţi la un milion de locuitori.

Străzile Suediei, Olandei, Marii Britanii şi Elveţiei (care nu face parte din UE) sunt cele mai sigure din Europa, după insula Malta. Toate aceste state sunt sub pragul de 50 de morţi la un milion de cetăţeni.

Norvegia şi Germania sunt aproape de primele locuri, urmate de Irlanda, Finlanda, Spania, Franţa, Danemarca, Luxemburg şi Italia.

Toate celelalte state depăşesc media europeană, în timp ce Bulgaria, Letonia, Grecia, România, Polonia şi Lituania se apropie de pragul de 150 de morţi la un milion de locuitori.

În 2008, unele dintre cele mai periculoase state şi-au redus în mod semnificativ statisticile, printre care Estonia (-33 la sută), Lituania (-33 la sută), Slovenia (-27 la sută) şi Letonia (-25 la sută).

ETSC explică parţial această ameliorare prin criza economică şi nivelul ridicat al preţului petrolului înregistrat la începutul anului.

Pe perioada dintre 2001 şi 2008, Luxemburg, Franţa şi Portugalia se clasează pe primele locuri cu cea mai mare rată de ameliorare, reducând cu cel puţin 47 la sută numărul morţilor, urmate de Spania şi Letonia (-43 la sută), Belgia (-38 la sută) şi Germania (-36 la sută). În schimb, în România şi Bulgaria situaţia s-a înrăutăţit.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici