Prima pagină » Știri externe » Eveniment ecumenic la o biserică din Belfast, în sprijinul românilor atacaţi de rasişti

Eveniment ecumenic la o biserică din Belfast, în sprijinul românilor atacaţi de rasişti

Sute de persoane, între care şi vicepremierul Martin McGuiness, au participat duminică la un eveniment ecumenic la Fitzroy Presbyterian Church din sudul Belfastului, în semn de sprijin faţă de românii forţaţi de rasişti să-şi părăsească locuinţele, scrie Belfast Telegraph în ediţia electronică.
Eveniment ecumenic la o biserică din Belfast, în sprijinul românilor atacaţi de rasişti
22 iun. 2009, 09:15, Știri externe

"Cred că este absolut minunat să vedem bisericile din sudul Belfastului unindu-se pentru a clarifica ceea ce este evident pentru toţi, faptul că vasta majoritate a persoanelor din sudul Belfastului deplâng cele întâmplate", a spus vicepremierul provinciei britanice Irlanda de Nord. "Şi că ne aflăm aici în (semn de) solidaritate cu românii care au fost abuzaţi atât de rău săptămâna trecută", a continuat el.

Fostul predicator prezbiter Ken Newel a afirmat la rândul său: "Mesajul este că există o bătălie pentru sufletul Ulsterului, între un viitor de diviziune, sectarism şi rasism şi o comunitate care îi include pe toţi, îi afirmă pe toţi şi îi primeşte pe toţi şi prin forţa credinţei noastre, este o bătălie pe care o vom câştiga".

La eveniment au participat şi primarul Belfastului, Naomi Lung, parlamentarul pentru sudul oraşului, doctorul Alasdair McDonnell, şi un număr de familii de imigranţi. O reuniune publică urmează să fie organizată miercuri la Centrul pentru Şomaj din Belfast, în sudul oraşului, pentru a discuta situaţia.

Publicaţia citată subliniază că oraşul Belfast este, potrivit unui sondaj recent, cel mai prietenos oraş din Marea Britanie, la polul opus fiind capitala britanică Londra. Cercetarea, publicată la câteva zile după atacurile rasiste care au forţat peste 100 de români să plece din zonă, a dezvăluit că aproape o cincime din rezidenţii oraşului (18 la sută) îi consideră pe vecinii lor drept prieteni. Aproape o treime (32 la sută) din locuitorii Belfastului au spus că probabil ar discuta cu vecinii lor zilnic, faţă de doar 9 la sută în Edinburgh şi 14 la sută în Londra.