Aceeaşi
sursă menţionează că o echipa de cercetători din spitalul londonez Guy’s and St Thomas’ şi de la King’s College sunt de părere că ibuprofenul, medicament antiinflamator calmant pentru dureri, ar putea fi eficient în tratarea dificultăţilor respiratorii, unul dintre principalele simptome COVID-19, persoanelor infectate cu noul virus. Ei speră că tratamentul cu acest medicament, care implică costuri reduse, poate ţine pacienţii departe de ventilatoare.
Studiul, denumit Liberat, vizează jumătate dintre pacienţi infectaţi cu noul virus vor primi ibuprofen, pe lângă tratamentul obişnuit. Mai mult, se va aplica o formulă specială de ibuprofen, nu tabletele obişnuite pe care oamenii le cumpără din farmacii.
Studiile la animale sugerează că ar putea trata sindromul respirator acut – una dintre complicaţiile coronavirusului sever.Profesorul Mitul Mehta, un membru din echipa de la King’s College London, a declarat: „Trebuie să facem studiul pentru a arăta că realitatea se potriveşte cu aşteptările noastre”., a spus profesorul, conform
BBC.
La începutul pandemiei au existat câteva îngrijorări că ibuprofenul ar putea fi dăunător pentru oameni, în cazul în care au COVID-19 cu simptome uşoare. Acestea s-au accentuat atunci când ministrul francez al sănătăţii, Oliver Veran, a spus că administrarea de medicamente anti-inflamatorii nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, ar putea agrava infecţia şi i-a sfătuit pe pacienţi să ia paracetamol în schimb.
O revizuire a Comisiei privind medicamentele umane a concluzionat rapid că, la fel ca paracetamolul, ibuprofenul este sigur în cazul pacienţilor infectaţi. Ambele pot reduce temperatura şi pot ajuta simptomele asemănătoare gripei.
Totuşi, Sistemul de asistenţă medicală din Regatul Unit (NHS) îi sfătuieşte pe oameni să ia mai întâi paracetamol, deoarece are mai puţine efecte secundare, faţă de ibuprofen care poate provoca ulcer la stomac.