Prima pagină » Știri externe » UE mandatează CE să negocieze cu Washingtonul în privinţa eliminării vizelor

UE mandatează CE să negocieze cu Washingtonul în privinţa eliminării vizelor

Miniştrii europeni de Interne au cerut vineri Comisiei Europene să negocieze cu Washingtonul condiţiile care să permită cetăţenilor comunitari să călătorească în Statele Unite fără vize, a anunţat preşedinţia slovenă a Uniunii Europene (UE).
UE mandatează CE să negocieze cu Washingtonul în privinţa eliminării vizelor
18 apr. 2008, 17:19, Știri externe

Acest mandat permite Comisiei Europene să preia controlul negocierilor de la care a fost exclusă de Statele Unite şi să ia cunoştinţă de condiţiile cerute de Washington pentru a acorda o scutire de vize ţărilor membre UE care încă nu beneficiază de această măsură. Este vorba de 12 ţări, majoritatea state foste sovietice.

În ultimele săptămâni, Cehia, în primul rând, căreia i s-au adăugat ulterior alte ţări din Europa de Est, a stârnit polemici aprinse la Bruxelles prin semnarea unor protocoale de acord cu Statele Unite după negocieri bilaterale cu Washington.

"Noi suntem deschişi la un anumit număr de cereri, dar vrem reciprocitate", a explicat minsitrul francez de Interne Michele Alliot Marie.

UE nu va oferi Statelor Unite acces total la datele personale obţinute în urma controalelor efectuate la graniţele sale şi puse apoi la comun, a precizat joi Comisia Europeană.

Schimbul de informaţii se va face pe baza principiului reciprocităţii, a conchis Comisia Europeană.

Acest mandat va permite în egală măsură Executivului de la Bruxelles să negocieze cu Washingtonul în privinţa viitorului sistem electronic american de autorizare a călătoriilor (ESTA).

UE îi doreşte ca acest sistem să nu fie tot o viză.

"Australia a pus la punct un astfel de sistem care nu crează dificultăţi călătorilor. Sperăm că sistemul american va funcţiona în acelaşi fel şi că persoanele care călătoresc în Statele Unite nu vor întâmpina probleme", a declarat ministrul sloven de Interne, Dragutin Mate, a cărui ţară deţine preşedinţia UE până la sfârşitul lunii iunie.

Accesul la informaţiile strânse de statele membre UE referitoare la cetăţenii săi şi la cei din ţări terţe care cer vize sau azil continuă să reprezinte un motiv de dispută între Statele Unite şi UE.

Grecia, împreună cu alte 11 ţări, majoritatea foste sovietice care au aderat la UE după 2004, nu beneficiază încă de eliminarea vizelor pentru călătoriile în Statele Unite, spre deosebire de statele din vechea Europă.

Protocoalele de acord semnate în ultimele săptămâni cu Cehia, Letonia, Lituania, Ungaria şi Slovacia nu au încă valoare juridică, a precizat Comisia Europeană.