- Home
- Externe
- (03.01.2024, 15:38)
- Iulian Moşneagu
România şi alte state NATO încheie un acord major pentru achiziţionarea a până la 1.000 de rachete Patriot
NATO a declarat miercuri că ramura sa de achiziţii va sprijini un grup de ţări membre, printre care Germania, Olanda, România şi Spania, cu un contract pentru achiziţionarea a până la 1.000 de rachete pentru sistemul de apărare antiaeriană Patriot.
Urmărește
3910 afișări
Contractul în valoare de 5,5 miliarde de dolari a fost atribuit companiei COMLOG, un joint-venture între compania americană Raytheon şi compania germană MBDA, cu sediul în Schrobenhausen, Germania. Volumul mare al comenzii va sprijini înfiinţarea unei unităţi de producţie pentru rachetele Patriot în Germania.
"Achiziţia multinaţională consolidată, în spiritul Iniţiativei europene de scut aerian (ESSI), oferă economii de scară şi sprijină extinderea capacităţii de producţie pentru noile rachete GEM-T pentru a satisface cererea în creştere", a precizat Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat.
„Salut anunţul oportun al aliaţilor de a investi în până la 1.000 de noi rachete de apărare aeriană Patriot pentru a consolida securitatea Alianţei”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
„Această investiţie demonstrează puterea cooperării transatlantice în domeniul apărării şi angajamentul NATO de a ne menţine populaţia în siguranţă. Atacurile cu rachete şi drone ruseşti asupra civililor, oraşelor şi localităţilor ucrainene arată cât de importantă este apărarea aeriană modernă. Intensificarea producţiei de muniţie este esenţială pentru securitatea Ucrainei şi pentru a noastră”, a mai spus Stoltenberg.
România a operaţionalizat primul sistem antirachete PATRIOT în luna noiembrie
România a operaţionalizat primul sistem din cele patru primite la data de 15 noiembrie 2023. În total, ţara noastră a cumpărat şapte sisteme, cu 4 miliarde de euro. Sistemele PATRIOT sunt folosite pentru apărarea aeriană împotriva rachetelor, aeronavelor şi dronelor.
În Ucraina, PATRIOT a fost singurul sistem care a doborât rachete ruseşti hipersonice Kinzhal, despre care Putin declara că sunt invincibile.
România are patru sisteme PATRIOT, ultimele două au sosit în 2023. Primul sistem PATRIOT a fost recepţionat în 2020, al doilea a fost livrat, conform graficului agreat, în cursul anului 2022 şi a finalizat testarea de acceptanţă şi recepţia în luna decembrie. Livrarea sistemelor al 3-lea şi al 4-lea PATRIOT a început în cursul anului 2022, testarea şi recepţionarea lor a fost finalizată până la sfârşitul lunii aprilie.
Un sistem de rachete PATRIOT cuprinde mai multe lansatoare, un sistem radar, o staţie de control al focului, elemente de logistică şi comandă şi acoperă o rază de 150 de km, funcţie de interceptoarele folosite, putând doborî rachete balistice, aeronave, drone etc.
Achiziţionarea sistemelor PATRIOT a fost stabilită prin Legea nr. 222/2017 pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”. Documentul prevede atribuirea contractelor Guvernului Statelor Unite ale Americii pentru achiziţionarea a şapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT configuraţia 3+, din producţia curentă (noi), respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanţă, muniţiei necesare, pachetului de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, a echipamentelor criptografice şi cu regim special.
România a achiziţionat cea mai modernă configuraţie hardware şi software de sisteme PATRIOT aflate în serviciu, testată în luptă, capabilă să angajeze toate tipurile de ameninţări aeriene actuale.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe