România şi Republica Moldova vor semna un tratat privind regimul frontierei de stat

România şi R. Moldova vor semna un tratat referitor la regimul frontierei de stat, colaborare şi asistenţă mutuală pe probleme de frontieră, a declarat vineri preşedintele Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană a Parlamentului moldovean, relatează Moldpres, în pagina online.

Urmărește
99 afișări
Imaginea articolului România şi Republica Moldova vor semna un tratat privind regimul frontierei de stat

România şi Republica Moldova vor semna un tratat privind regimul frontierei de stat (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele Comisiei pentru politică externă şi integrare europeană a Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, a făcut această declaraţie într-o conferinţă de presă, iar afirmaţia a fost confirmată şi de Attila Korodi, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor din România.

Potrivit lui Corman, Ministerele Afacerilor Externe din Republica Moldova şi România lucrează la acest document, care poartă denumirea de lucru de Tratat privind regimul frontierei de stat, colaborare şi asistenţă mutuală în probleme de frontieră.

"Este un tratat pe care România l-a semnat şi cu Ucraina, exact cu aceeaşi denumire. La Chişinău se fac diferite interpretări pe marginea acestui document, mai ales opoziţia insistă asupra denumirii de «tratat privind frontiera de stat», însă asemenea acte sunt semnate doar de ţările care nu au frontiere de stat, or Republica Moldova cunoaşte unde este frontiera", a spus Corman.

Attila Korodi a precizat că se lucrează la text, iar cele două ministere pot anunţa oricând că el este gata şi atunci vor intra pe rol Parlamentele celor două ţări, pentru adoptare. "Când ei dau semnalul, noi intrăm pe ratificare", a precizat Korodi.

Este un principiu al Uniunii Europene ca ţările membre să aibă relaţii bune cu statele vecine. Eu sunt convins că Republica Moldova va reglementa toate problemele legate de frontieră nu numai cu România, ci şi Ucraina, deoarece acesta este un lucru normal pentru a oferi un cadru stabil pentru cooperarea bilaterală, a adăugat oficialul român.

De asemenea, Korodi a precizat că au loc negocieri cu UE cu privire la eliminarea taxei de 500 euro, pe care moldovenii trebuie să o prezinte pentru a putea obţine vize pentru România. "Se discută ca cei 500 de euro să poată fi înlocuiţi cu o declaraţie pe propria răspundere".

Deputatul român a adăugat că se lucrează şi la simplificarea actelor necesare pentru obţinerea vizelor pentru moldoveni, cu atât mai mult cu cât România se pregăteşte să intre în spaţiul Schengen.

O delegaţie a Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor din România, condusă de Attila Korodi, efectuează o vizită în Republica Moldova, în perioada 7-9 aprilie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici