- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România trebuie să fie atentă ce maşini de luptă a infanteriei va cumpăra: din 2028, SUA va înlocui Bradley cu XM30, având un tun de 50 mm şi echipaj uman opţional
Chiar dacă maşina americană de luptă a infanteriei M2 Bradley a oferit o capacitate remarcabilă de adaptare la luptele din Ucraina, Forţele Terestre Americane o vor schimba cu XM30, care va avea o protecţie mai bună, mobilitate superioară, plus un tun de 50 mm şi lansator de rachete antitanc.
România trebuie să fie atentă ce maşini de luptă a infanteriei va cumpăra: din 2028, SUA va înlocui Bradley cu XM30, având un tun de 50 mm şi echipaj uman opţional
Pentagonul spune că va fi cea mai bună maşină de luptă a infanteriei începând cu 2028, când va intra în dotarea Forţelor Terestre, având şi opţiunea folosirii fără echipaj uman.
În iunie 2023, Pentagonul a selectat American Rheinmetall şi GDLS pentru a merge mai departe în competiţie. Aceste două echipe vor trece acum la următoarea fază a programului şi vor împărţi un fond de dezvoltare de 1,6 miliarde de dolari pentru a produce un total de unsprezece prototipuri fiecare, şapte fiind pentru atribuirea unui contract cu o opţiune pentru încă patru. Ei vor dezvolta, de asemenea, două corpuri balistice, turele, armura etc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
-
Alegeri în Republica Moldova: Preoţii din R. Moldova care au călătorit la Moscova, instruiţi să-i asigure lui Stoianoglo voturi
-
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
Deoarece România este în plin proces de achiziţie a unui astfel de vehicul, care ar putea ajunge în dotarea militarilor în câţiva ani, poate nu ar strica să arunce un ochi pe viitoarea maşină americană. De ce să cumperi un model vechi de 40 de ani, când eşti la momentul schimbării unei generaţii şi poţi profita de acest lucru?
În momentul în care transportoarele blindate se dotează cu tunuri de 25 şi 30 mm, este normal ca maşinile de luptă, şenilate, să obţină protecţie mai mare, dar şi putere de foc sporită.
Armata României a luat decizia în 2023 să doteze trei brigăzi cu maşini de luptă a infanteriei, o mişcare importantă, ţinând cont că în acest moment doar Brigada 282 Mecanizaţă, cu sediul la Focşani, este dotată cu mai vechiul MLI Jderul. Acesta a fost construit sub licenţă după blindatele sovietice, dar a fost modernizat cu un tun 25 mm Oerlikon şi rachete Spike.
Programul de înzestrare „Maşina de luptă a infanteriei, pe şenile - MLI” constă în achiziţia a 298 de complete MLI, în varianta de bază şi derivate, inclusiv stocul strategic şi operativ. MLI va intra în dotarea structurilor de infanterie mecanizată din cadrul Forţelor Terestre. Valoarea totală a programului de înzestrare este estimată la 2,99 mld euro.
Programul de înzestrare, cu plăţile aferente, se va desfăşura în două etape. În etapa I se are în vedere achiziţia a 246 de complete MLI, inclusiv simulatoarele de instrucţie şi suportul logistic iniţial. Etapa va fi iniţiată în anul 2023 şi se va derula pentru o perioadă de 9 ani, până în anul 2031. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din etapa I este de 2,545 mld. euro.
Pentru etapa a II-a este avută în vedere achiziţia a 52 de complete MLI pentru stocul strategic şi operativ, cu iniţiere după anul 2031. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din această etapă este de 450 milioane euro.
Armata României are multe programe de achiziţie, de la tancuri, la transportoare amfibii, maşini de luptă a infanteriei şi aeronave multirol. Deoarece este o perioadă când tehnologia se schimbă, ar trebui să ne asigurăm că echipamentele cumpărate acum vor fi la fel de bune şi peste 10 ani, în comparaţie cu ce vor avea alţii la momentul respectiv. Altfel, vom risca din nou să fim cu o generaţie în urma celorlalte ţări, cum am păţit cu aeronavele F-16.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO