Un european din cinci (21 la sută), adică aproximativ 77 de milioane de persoane, recunoaşte că a achiziţionat medicamente fără reţetă din surse ilegale, potrivit studiului realizat de societatea Numwood pentru producătorul american de medicamente.
Cercetarea arată că 33 la sută din persoanele intervievate explică faptul că au ales să cumpere medicamente ilegale, cel mai adesea de pe Internet, pentru a câştiga timp, iar 39 la sută pentru a face economii.
Compania Pfizer avertizează despre pericolul acestui fenomen, amintind că în proporţie de 50 până la 90 la sută din medicamentele cumpărate de pe Internet sunt contrafăcute şi conţin câteodată substanţe periculoase precum otravă pentru şobolani sau acid boric.
„Consumatorii din Europa riscă să-şi afecteze sănătatea şi să sprijine economia subterană prin obţinerea acestor medicamente în afara sistemelor de sănătate legale”, a declarat directorul medical al companiei Pfizer, David Gillen.
Germania, Italia şi Spania se numără între ţările ale căror cetăţeni au recurs adesea la achiziţionarea de medicamente, fără a dispune de o reţetă adecvată.
Potrivit acestui studiu, medicamentele pentru slăbit, urmate de cele împotriva gripei şi cele împotriva problemelor erectile sunt cumpărate frecvent în mod ilegal.
Pfizer produce în special Viagra, unul din medicamentele cele mai afectate de industria produselor contrafăcute.
Pentru a realizarea acestui studiu, compania Numwood a intervievat prin intermediul Internetului 14.000 de persoane din 14 ţări în perioada 27 octombrie – 8 noiembrie 2009.