"Comunitatea românilor din Marea Britanie este conştientă de eforturile pe care instituţiile specializate le fac pentru a strânge informaţii şi date statistice pentru a asista Guvernul în luarea unei decizii documentate şi echilibrate cu privire la accesul cetăţenilor români pe piaţa de muncă a Marii Britanii", precizează petiţia.
"Cu toate acestea, conform reglementărilor actuale, Guvernul M. Britanii îi tratează pe cetăţenii români în mod diferenţiat faţă de ceilalţi cetăţeni ai Uniunii Europene. (…) De aceea, cerem Guvernului să elimine aceste reglementări discriminatorii cât mai curând posibil şi să le acorde muncitorilor români dreptul legal la circulaţie în spaţiul Uniunii Europene", se arată în mesajul adresat lui Gordon Brown.
În mesajul de răspuns, oficialul britanic precizează că "Marea Britanie a sprijinit aderarea României la UE şi continuă să sprijine şi să susţină integrarea acesteia".
"Cetăţenii români pot călători liber în Marea Britanie şi pot rămâne aici în acelaşi condiţii valabile pentru toţi cetăţenii UE (…). Dar cetăţenii români (şi bulgari) care doresc să muncească aici trebuie să întrunească criteriile cerute de Agenţia britanică de Frontieră pentru a obţine permis de muncă, conform reglementărilor adoptate la 1 ianuareie 2007. Aceste măsuri interimare sunt în deplină concordanţă cu termenii Tratatului de Aderare semnat între UE şi România", precizează Brown.
"Condiţiile în care românii pot intra pe piaţa britanică a forţei de muncă nu sunt mai restrictive decât cele dinainte de aderare. În unele situaţii acest lucru este chiar mai uşor. De exmplu, în cazul în care sunt exceptaţi de la necesitatea de a avea permis de muncă, aceştia pot avea acces liber pe piaţa muncii", precizează comunicatul, adăugând că "Guvernul va anunţa Comisia Europeană până la sfârşitul acestui an, dacă restricţiile românilor (şi bulgarilor) pe piaţa de muncă se vor menţine".