Cei trei membri ai Forţei iraniene de elită Quds, capturaţi în Irak de Statele Unite, au fost reţinuţi mai mult de doi ani cu toate că nu fuseseră implicaţi în activităţi antiamericane, iar la momentul respectiv aveau calitatea de diplomaţi, au afirmat un fost şi un actual oficial de rang înalt din SUA.
Cel de-al doilea oficial, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, pentru că afirmaţiile sale contrazic declaraţiile anterioare făcute de Washington, a spus că cei trei au fost ţinuţi ostatici ca "un potenţial element de constrângere" împotriva Iranului, care a oferit sprijin financiar şi armament irakienilor care au luptat împotriva SUA după invazia americană din Irak din 2003.
Atât Iranul cât şi Irakul au protestat faţă de arestarea şi reţinerea prelungită a celor trei, acţiuni care au atras atenţia comunităţii internaţionale.
Forţa Quds este o unitate de elită a armatei şi serviciilor de informaţii din Iran. Mulţi dintre oficialii şi veteranii ei se află în funcţii importante în Guvernul de la Teheran.
După arestări, oficialii americani au dat de înţeles în repetate rânduri că cei trei iranieni au fost direct implicaţi în susţinerea violenţelor antiamericane din Irak, dar nu au oferit dovezi concrete. Cei trei nu au fost acuzaţi niciodată de comiterea vreunei infracţiuni.