Această percheziţie a „încălcat normele elementare ale legislaţiei penale” ruse, deoarece reprezentanţii revistei făcuseră apel la decizia unui tribunal care autorizase operaţiunea, cu o zi înainte, a declarat Evghenia Albats, redactorul-şef al revistei.
Revista face obiectul unei anchete pentru calomnie, după ce a publicat în februarie două articole despre abuzurile comise de OMON (forţele speciale ale poliţiei ruse), bazându-se pe mărturii ale unor foşti şi actuali poliţişti.
Anchetatorii însărcinaţi cu percheziţia au încercat să identifice sursele anonime citate în articolele din New Times, potrivit lui Albats. „Ei nu verifică ce am scris în revista noastră. Acesta nu este un dosar împotriva revistei, ci împotriva celor cărora le-am luat interviuri. Noi nu le dezvăluim numele, pentru că este vorba despre o ameninţare reală la viaţa lor”, a explicat redactorul-şef.
Doi anchetatori „ne-au cerut să le prezentăm înregistrările audio şi video pe care le avem. Am spus nu!”, a adăugat ea. „Mă aştept să ne confişte serverele mâine. Există o mare probabilitate să nu mai putem publica revista”, a avertizat Albats.
Săptămânalul a publicat o serie de articole în care a afirmat că forţele speciale ale poliţiei sunt remunerate pentru a asigura securitatea unor locuinţe şi întreprinderi private şi că ele obţin venituri prin asigurarea protecţiei unor prostituate şi folosind imigranţii din Asia Centrală drept sclavi.
Un tribunal din Moscova autorizase marţi confiscarea de documente de la sediul revistei, potrivit postului de radio Ecoul Moscovei. O purtătoare de cuvânt a poliţiei capitalei ruse a declarat că nu are „nici o informaţie” privind percheziţia.
Tot miercuri a fost percheziţionat sediul filialei din Rusia a companiei americane Hewlett-Packard, în cadrul unei solicitări de asistenţă juridică internaţională făcută de Germania.
„Anchetatorii efectuează investigaţii în principalele sedii ale companiei Hewlett-Packard”, precizează Comisia de anchetă a Parchetului rus.