Prima pagină » Știri externe » Praga: Statele europene decid dacă primesc deţinuţi de la Guantanamo

Praga: Statele europene decid dacă primesc deţinuţi de la Guantanamo

Problema primirii deţinuţilor de la Guantanamo de către ţările europene "nu este simplă, acest lucru va fi la latitudinea fiecărui stat", a declarat luni ministrul ceh de Externe, Karel Schwarzenberg, înainte de prima prima dezbatere pe această temă cu omologii săi europeni.
Praga: Statele europene decid dacă primesc deţinuţi de la Guantanamo
26 ian. 2009, 13:37, Știri externe

"Vom vedea mai întâi ce solicită americanii şi apoi vom vedea ce vom decide", a precizat Schwarzenberg la sosirea la Bruxelles, pentru o întrevedere cu partenerii săi.

Această problemă urmează a fi dezbătută pentru prima oară la solicitarea Portugaliei în cadrul unui dejun.

Mai mulţi miniştri au menţionat însă că situaţia nu este încă certă pentru a lua decizii în acest sens.

"O vom lua puţin înainte deoarece americanii nu ne-au cerut să primim pe nimeni", a declarat ministrul finlandez de Externe, Alexander Stubb.

În acest stadiu, nu există "o solicitare americană", a adăugat şeful diplomaţiei franceze, Bernard Kouchner.

Odată ce "situaţiile juridice vor fi clare şi în funcţie de fiecare caz, vom analiza dacă" deţinuţii ar putea fi primiţi în Europa, dar "sunt necesare condiţii, vom discuta pe această temă", a adăugat el.

Mai multe ţări europene, precum Austria, Suedia, Danemarca şi Olanda au menţionat că nu sunt pregătite să găzduiască pe teritoriul lor deţinuţi de la Guantanamo. Părerile în cadrul Guvernului german sunt împărţite.

Alte ţări, ca Portugalia, Spania sau Franţa au lăsat deschisă această posibilitate. "Cel puţin şase sau şapte" ţări membre UE sunt pregătite să primească deţinuţi de la Guantanamo, a declarat ministrul portughez de Externe, Luis Amado.

Şeful diplomaţiei britanice, David Miliband, a precizat luni că Marea Britanie "a avut deja o contribuţie substanţială" găzduind nouă cetăţeni şi trei rezidenţi britanici la ieşirea acestora de la Guantanamo.

"Am fi încântaţi să împărtăşim din experienţa repatrierii acestor persoane ţărilor europene care sunt pregătite să-şi asume acest rol", a adăugat Miliband.

Citeşte şi:

România şi Polonia, printre cel mai puţin dispuse să primească deţinuţi de la Guantanamo