Românii sărbătoresc de Crăciun cucerirea libertăţii lor, dar au şi alte bătălii de câştigat

Românii pot sărbători câştigarea libertăţii lor de Crăciun, dar pe străzile Bucureştiului au rămas şi alte bătălii de câştigat, comentează Financial Times, în ediţia electronică, prezentând pe scurt evoluţia situaţiei din România în cei 20 de ani de la înlăturarea lui Nicolae Ceauşescu de la putere.

Urmărește
24 afișări
Imaginea articolului Românii sărbătoresc de Crăciun cucerirea libertăţii lor, dar au şi alte bătălii de câştigat

Românii sărbătoresc de Crăciun cucerirea libertăţii lor, dar au şi alte bătălii de câştigat (Imagine: Adi Piclişan/Mediafax Foto)

Petre Roman a devenit premier imediat după execuţia soţilor Ceauşescu, la 25 decembrie 1989. Abia atunci românii au aflat despre amploarea managementului economic defectuos, care constituie o provocare ce continuă să "umbrească" România în prezent, "tot atât de mult ca moştenirea deceniilor de trai într-un stat poliţienesc represiv", comentează publicaţia britanică.

Execuţia soţilor Ceauşescu a fost o "greşeală" pentru că a alimentat teoriile conspiraţiei potrivit cărora aceştia au fost împuşcaţi pentru a nu dezvălui secrete compromiţătoare despre trecutul succesorilor lor, potrivit fostului premier Petre Roman. Prea multor agenţi ai fostei poliţii politice din România li s-a permis să ocupe funcţii de rang înalt, a declarat Roman, adăugând că reformele au fost conduse cu incompetenţă şi sunt corupte.

"Sub Ceauşescu am avut parte de o lungă coborâre în iad", a declarat fostul premier. "Aşteptările erau enorme", a continuat Roman, care după şase luni de tulburări a introdus, în 1990, un program de reformă ce a constat în "sacrificii, şi nu o viaţă prosperă", a subliniat el.

După integrarea în NATO, în 2004, şi în Uniunea Europeană, trei ani mai târziu, investiţiile străine au ameliorat nivelul optimismului. După o creştere anuală de opt la sută şi preţuri foarte mari pe piaţa imobiliară, înregistrate în această perioadă, România ar putea înregistra, anul acesta, o contracţie economică de şapte procente, obligând Guvernul să împrumute în această primăvară, de la Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, un total de 20 de miliarde de euro.

Această situaţie dificilă a fost agravată de un "vid politic", odată cu prăbuşirea Guvernului Emil Boc, în octombrie, urmată de alegeri prezidenţiale disputate între Traian Băsescu şi Mircea Geoană. Băsescu a ajuns la putere prin poziţia sa anticorupţie, dar din cauza stilului său agresiv numărul "prietenilor" săi din Parlament s-a diminuat, şansele creării unui guvern diminuându-se, de asemenea.

Pe termen mediu, însă, creşterea economică va reveni, iar România îşi va relua eforturile de a ajunge din urmă ţările din vestul Europei. Astfel, după 20 de ani de la revoluţie, românii au mai degrabă motive de reflecţie, decât de bucurie, analizând oportunităţile "ratate" în aceste două decenii, conchide Financial Times.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici