Românii şi bulgarii au avut ghinionul să devină cetăţeni UE în urma polonezilor
Guvernul britanic a confirmat marţi că va menţine încă cel puţin un an restricţiile impuse muncitorilor români şi bulgari, pentru că, argumentează autorităţile, efectele recentei intregrări a celor două state în Uniunea Europeană încă nu fost evaluate.
În schimb, analiştii cred că motivul real este teama autorităţilor de a nu scăpa de sub control fenomentul imigraţiei
Aşa cum declara un oficial bulgar în cadrul uneia dintre ceremoniile organizate în Sofia cu ocazia aderării la UE, cei care au vrut cu adevărat să plece din Bulgaria au făcut-o demult. El a explicat că cei mai pregătiţi şi mai talentaţi şi-au refăcut viaţa în Statele Unite, Europa şi în alte zone, iar alţii s-au alăturat economiilor subterane din aceste regiuni.
Oficialul bulgar aprecia atunci că în contextul scăderii ratei şomajului la 6,7 la sută la nivel naţional (mai mică decât media europeană), este posibil ca unii dintre aceştia să se întoarcă în ţară.
Acesta este motivul pentru care presa bulgară nu a recţionat foarte puternic la aflarea veştii din Marea Britanie, care confirmă opinia unora că românii şi bulgarii încă sunt consideraţi "cetăţeni de mâna a doua".
"Alţi analişti sunt de părere că imigranţii bulgari au contribuit infinit mai mult la dezvoltarea economiei britanice decât o fac investirorii britanici în Bulgaria", încheie The Guardian.