Românii vizaţi de atacurile rasiste din Belfast se pregătesc să se întoarcă în ţară
Sute de persoane s-au reunit în faţa primăriei din Belfast pentru a-şi arăta dispreţul faţă de atacurile rasiste care au determinat 115 români, între care 49 de copii, să se refugieze într-o biserică la mijlocul săptămânii, apoi în locuinţe temporare, lăsate libere de studenţi la începutul vacanţei.
"Cei mai mulţi se pregătesc să se întoarcă în România. Cred că este o imagine foarte tristă pentru Irlanda de Nord, care nu poate să protejeze persoanele care au venit în căutarea unei vieţi mai bune. Multora dintre ei le place aici, le plac oamenii de aici, le plac locurile de muncă – dar ce s-a întâmplat în ultimele zile îi face să le fie frică să mai rămână", a declarat Lo.
Ea a precizat că familiile au primit telefoane din partea rudelor de acasă, care le cer să se întoarcă. "Din nefericire, cred că majoritatea, dacă nu toţi, vor să se întoarcă acasă cât mai repede posibil", a explicat ea.
Reprezentanţi ai sindicatelor, bisericii, partidelor politice, ai Amnesty International şi chiar ai comunităţii de nomazi au venit să îi sprijine pe români.
"Nu putem accepta să se întâmple aşa ceva nimănui din societatea noastră, mai ales acelora care au venit aici pentru a fugi de represiunea din ţara lor şi din Europa", a declarat Patricia McKeown, de la Congresul irlandez al sindicatelor.
"Nici un muncitor imigrant nu a provocat recesiunea economică, nici un muncitor imigrant nu fură locul de muncă al vreunui irlandez sau britanic", a continuat ea.
Doi adolescenţi, având 15 şi, respectiv, 16 ani, au fost arestaţi vineri în legătură cu atacurile rasiste din Belfast şi rămân în arestul poliţiei.