Rudele victimelor masacrului de la Katin susţin că nu vor cere daune Rusiei

Rudele ofiţerilor polonezi ucişi în 1940 la Katin nu au cerut niciodată şi nu vor cere compensaţii financiare Rusiei, anunţă vicepreşedintele Federaţiei Familiilor de la Katin, Krystyna Brydowska.

Urmărește
25 afișări
Imaginea articolului Rudele victimelor masacrului de la Katin susţin că nu vor cere daune Rusiei

Rudele victimelor masacrului de la Katin susţin că nu vor cere daune Rusiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, a adoptat vineri, în primă lectură, o declaraţie care recunoaşte masacrarea de către NKVD a mii de ofiţeri polonezi, în 1940, la Katin, considerând că a fost o "crimă" ordonată de Iosif Stalin.

"Nu aşteptăm daune din partea Rusiei. Nu există un preţ pentru moartea soţului, tatălui sau fratelui. Cum să evaluezi viaţa unui ofiţer polonez? Nu are preţ", a declarat Brydowska, în vârstă de 74 de ani.

Brydowska a reacţionat astfel la declaraţia liderului opoziţiei conservatoare poloneze, Jaroslaw Kaczynski, conform căruia Rusia ar trebui să acorde daune rudelor victimelor.

Potrivit lui Kaczynski, "există şi problema daunelor către statul polonez", care ar urma să fie abordată de preşedintele polonez Bronislaw Komorowski în timpul vizitei omologul său rus la Varşovia, pe 6 decembrie.

"Jaroslaw Kaczynski nu este membru al asociaţiei noastre, singura îndreptăţită să se pronunţe în problema daunelor", subliniază Brydowska.

Federaţia Familiilor de la Katin a catalogat rezoluţia Dumei de Stat drept "un gest foarte important", subliniind că aşteaptă să se concretizeze promisiunea Rusiei de elucidare a circumstanţelor masacrului.

Dintre cei 22.000 de militari dispăruţi în 1940, despre câteva mii nu se ştie nici acum nimic.

După ce fosta Uniune Sovietică a invadat, în septembrie 1939, regiuni poloneze, în virtutea Pactului germano-sovietic, 22.000 de ofiţeri polonezi, prizonieri ai Armatei Roşii, au fost împuşcaţi în pădurea de la Katin, la Mednoi (Rusia) şi la Harkov (Ucraina).

Timp de zeci de ani, Uniunea Sovietică i-a acuzat pe nazişti că ar fi comis aceste asasinate. Abia în aprilie 1990, liderul sovietic Mihail Gorbaciov a recunoscut vina ţării sale pentru comiterea acestor masacre.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici