Rudolph Giuliani, primarul New York-ului în 2001, le cere americanilor să nu coboare garda

Fostul primar al oraşului New York, Rudolph Giuliani, aflat în funcţie în momentul atentatelor din 11 septembrie, le-a cerut sâmbătă americanilor să nu lase garda jos în faţa ameninţării teroriste, în alocuţiunea săptămânală a Partidului Republican.

Urmărește
295 afișări
Imaginea articolului Rudolph Giuliani, primarul New York-ului în 2001, le cere americanilor să nu coboare garda

Rudolph Giuliani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Giuliani a apreciat că angajamentul american în Afganistan şi Irak a contribuit la "împiedicarea altor atentate de mare amploare".

El a avertizat, de asemenea, împotriva unei "dorinţe de demilitarizare prin minimizarea pericolelor care pândesc". În opinia lui, retragerea trupelor americane implicate în lupta antiteroristă nu trebuie să se stabilească "în conformitate cu un calendar oportun din punct de vedere politic".

"Nu trebuie să lăsăm nerăbdarea să ne împiedice armata să îşi atingă obiectivele în Irak şi Afganistan", a declarat el.

Giuliani s-a exprimat în timp ce Casa Albă intenţionează să menţină în Irak doar 3.000-4.000 de militari după 2011, faţă de 46.000 în prezent.

În Afganistan, un calendar al retragerii a fost, de asemenea, stabilit pentru o treime dintre cei aproximativ 100.000 de militari până în 2012.

"Oamenii mă întreabă adeseori: Este America mai sigură acum decât înainte de 11 septembrie? Răspunsul este: Da, dar nu aşa de sigură cum ar trebui să fie", a declarat Giuliani.

"Am realizat progrese semnificative în strângerea de informaţii şi securitatea aeroporturilor. Dar mai rămân multe de făcut", a apreciat fostul primar.

Partidul Republican difuzează săptămânal un mesaj care se referă în general la actualitatea politică americană, aşa cum face şi preşedintele Barack Obama.

În ziua atentatelor, Rudolph Giuliani, supranumit "Rudy", a devenit un idol graţie capacităţii sale de reacţie, a prezenţei sale pe teren şi a compasiunii arătate victimelor. Acţiunea sa i-a adus titlul de personalitatea anului decernat de revista Time.

Giuliani a candidat la învestitura republicană pentru alegerile prezidenţiale din 2008.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici