Rugăciune istorică la Zidul Plângerii: Femei evreice s-au putut ruga, pentru prima dată, precum bărbaţii

Activiste feministe evreice s-au rugat vineri, pentru prima dată, fără constrângeri şi sub protecţia poliţiei, în faţa Zidului Plângerii, la Ierusalim, unde mai mulţi ultraortodocşi, care au încercat să le împiedice acţiunea, au fost arestaţi.

Urmărește
1041 afișări
Imaginea articolului Rugăciune istorică la Zidul Plângerii: Femei evreice s-au putut ruga, pentru prima dată, precum bărbaţii

Rugăciune istorică la Zidul Plângerii: Femei evreice s-au putut ruga, pentru prima dată, precum bărbaţii

Purtătorul de cuvânt al poliţiei Micky Rosenfeld a declarat pentru AFP că aproximativ 1.000 de ultraortodocşi au fost ţinuţi la distanţă de un grup de persoane din cadrul asociaţiei "Femeile Zidului", care îşi făceau rugăciunea lunară, purtând un şal pentru rugăciune, după ce au fost autorizate în acest sens de o hotărâre judecătoarească.

Protestatarii au încercat să forţeze trecerea, unii calificându-i pe poliţişti drept "nazişti", alţii proferând insulte împotriva activistelor. Ei au aruncat sticle cu apă, saci de gunoi, scaune de plastic şi ouă atât asupra poliţiştilor, cât şi asupra femeilor, potrivit unui corespondent al AFP aflat la faţa locului.

Doi poliţişti au fost răniţi uşor.

Poliţia a reţinut cinci ultraortodocşi pentru "dezordine publică", a precizat purtătorul de cuvânt.

În momentul în care rugăciunea s-a terminat, poliţiştii au escortat femeile la un autobuz, care le-a transportat în afara Oraşului Sfânt, după ce a fost vizat de aruncări cu pietre, potrivit lui.

De peste 20 de ani, aceste activiste solicită să fie autorizate să se roage cu voce tare, la Zidul Plângerii, purtând şalul pentru rugăciune, filactere şi kipa şi citind din Tora, o manieră de rugăciune rezervată, în mod tradiţional, bărbaţilor.

Până în prezent, femeile aveau dreptul să se roage la poalele Zidului Plângerii, în tăcere şi la distanţă. Cele care acţionau altfel erau arestate de către poliţie sau certate de către ultraortodocşi.

Însă, luna trecută, un tribunal a hotărât că modul de a se purta al femeilor care se rugau aşa cum considerau nu cauza nicio dezordine, în schimb, cei care le atacau puneau probleme. Tribunalul a hotărât că "Femeile Zidului" pot să se roage în acest loc potrivit ritualurilor proprii.

"Noi am făcut o rugăciune istorică, chiar dacă a fost incomodă", a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a asociaţiei Shira Pruce.

În opinia sa, aproximativ 400 de activiste au participat la rugăciune. "Suntem foarte mândre şi mulţumite că femeile noastre s-au rugat fără constrângeri şi paşnic", a spus ea, salutând rolul poliţiei.

Înainte de rugăciune, rabinii ultraortodocşi au îndemnat studenţii din seminarii talmudice să se opună acţiunii activistelor venind în număr mare să se roage la Zidul Plângerii, iar mii dintre ei au ocupat zona rezervată femeilor.

În cele din urmă, activistele au decis să se roage pe esplanada din faţa Zidului, ci nu la poalele sale, a precizat Pruce.

Această asociaţie pledează ca accesul la Zidul Plângerii să fie asigurat pentru toţi, inclusiv pentru cei din curentele liberal şi conservator ale iudaismului, minoritari în Israel, care le oferă femeilor un loc egal cu cel al bărbaţilor.

Dar, pentru adversarii lor ultraortodocşi, aceasta încalcă preceptele religioase evreieşti şi constituie o "provocare".

Zidul Plângerii este locul cel mai sfânt al iudaismului, fiind ultimul vestigiu al celui de-al doilea templu distrus de către romani în anul 70.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici