Ruptură în relaţia SUA - Polonia? Presa poloneză anunţă că Washingtonul ar putea muta o parte din trupele din Polonia în România

  • Partidul polonez „Legea şi Justiţia” (PiS) a înaintat un proiect de lege privind reforma mass-media, despre care criticii spun că are scopul de a submina un post de televiziune deţinut de SUA, care critică guvernul de dreapta.
  • Washingtonul a avertizat Varşovia să nu continue cu legislaţia, dar guvernul polonez nu pare descurajat.
  • Tensiunile dintre SUA şi partenerul său cheie din Europa ar putea duce la o schimbare majoră cu privire la apărarea regiunii Est europene.
  • Presa poloneză a informat că SUA ia în considerare mutarea unor trupe staţionate în Polonia în România.
Urmărește
19390 afișări
Imaginea articolului Ruptură în relaţia SUA - Polonia? Presa poloneză anunţă că Washingtonul ar putea muta o parte din trupele din Polonia în România

Ruptură în relaţia SUA - Polonia? Presa poloneză anunţă că Washingtonul ar putea muta o parte din trupele din Polonia în România

Proiectul de lege, care a dus la tensiuni pe axa Washingtonul-Varşovia, îşi propune să permită doar companiilor deţinute în majoritate de entităţi din Spaţiul Economic European să obţină licenţe de difuzare. Acest lucru ar exclude Discovery din SUA, proprietarul TVN, unul dintre cele mai populare posturi de televiziune din Polonia şi filiala sa de ştiri TVN24. Licenţa canalului de ştiri expiră pe 26 septembrie. Canalul este unul critic cu guvern care a depus eforturi mari pentru a aduce mass-media sub controlul său, relatează Politico.

Guvernul susţine că proiectul de lege este conceput pentru a împiedica ţări precum Rusia şi China să preia presa locală. În schimb, opoziţia susţine că proiectul de lege este menit să aducă reţeaua TVN sub controlul proprietarilor polonezi care susţin guvernul.

Proiectul de lege „vizează direct TVN şi este un atac fără precedent asupra libertăţii de exprimare şi a independenţei mass-media”, a declarat conducerea TVN , adăugând că riscă să submineze 30 de ani de relaţii polono-americane.

Într-o declaraţie secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus că Washingtonul este „profund tulburat” de „legislaţia Poloniei”, despre care a spus că „vizează cel mai urmărit post de ştiri independente, care este, de asemenea, una dintre cele mai mari investiţii americani din ţară".

El a adăugat că legislaţia ar putea reprezenta o ameninţare pentru investiţiile SUA în Polonia. „Investiţiile comerciale mari din SUA în Polonia ne leagă prosperitatea şi ne sporesc obiectivee de securitate colectivă”, a spus Blinken. „Acest proiect de lege ameninţă libertatea presei şi ar putea submina puternicul climat de investiţii al Poloniei.”

Proiectul a avut şi ramificaţii în politica internă din Polonia. Coaliţia de guvernare este în pericol, după ce vicepremierul polonez Jarosław Gowin a fost demis din guvern şi şi-a retras sprijinul. Acest lucru a lăsat guvernul fără majoritate în Sejm, camera inferioară a parlamentului - obligându-l să caute sprijinul grupurilor parlamentare mai mici.

Opoziţia a profitat de confuzie şi a forţat un vot ce ar permite amânarea legii mass-media până în septembrie. Totuşi votul a fost ţinut din nou, iar coliţia a trecut proiectul la limită. Opoziţia a contestat refacerea votului spunând că este ilegală şi anti-democratică. 

Pentru a deveni lege, iniţativa legislativă trebuie să ajungă la votul din Senat. Dacă este respinsă acolo unde opoziţia are mojoritate trebuie apoi aprobat din nou de camera inferioară cu majoritate absolută şi apoi semnat de preşedintele polonez.

Mutarea trupelor americane în România

Polonia este un important partener pentru SUA în regiune. În ţară este-europeană sunt prezenţi atât soldaţi cât şi echipament militar american. Polonia găzduieşte în prezent un contingent rotativ de peste 4.000 de soldaţi americani. În 2020 SUA a anunţat că va stabili o prezenţă permanentă care ar duce numărul de soldaţi americnai la 5.500. Presa poloneză a informat că SUA i-a în considerare mutarea unor trupe staţionate în Polonia în România dacă proiectul de lege ar trece.

"Mutarea efectivelor în România este un scenariul discutat. Din ce în ce mai mulţi oameni din Departamentul de Stat percep Polonia ca a doua Ungaria", scrie presa poloneză.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici