„Partea rusă a informat Olanda şi Tribunalul internaţional pentru afaceri maritime (…) că nu va participa la proces„, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, citat de agenţia RIA Novosti.
Moscova „respinge”, de asemenea, procedura judiciară de arbitraj iniţiată de Haga, în cadrul căreia Rusia şi Olanda ar trebui să numească arbitri însărcinaţi cu găsirea unei soluţii pentru diferendul legat de acest vas, care naviga sub pavilion olandez, potrivit purtătorului de cuvânt.
„Cu toate acestea, Rusia este deschisă către o soluţionare a situaţiei„, a subliniat el.
Olanda a anunţat luni că a sesizat Tribunalul internaţional pentru afaceri maritime, cu sediul la Hamburg, în Germania, cerând eliberarea în regim de urgenţă a celor 30 de membri ai echipajului – proveniţi din 18 ţări – navei Arctic Sunrise, aparţinând Greenpeace, arestat în urma unei operaţiuni împotriva unei platforme petroliere din Arctica.
O audiere în cursul căreia Rusia şi Olanda ar putea să-şi apere punctele de vedere ar urma să aibă loc în două sau trei săptămâni, potrivit Tribunalului.
Nava Arctic Sunrise a fost abordată la sfârşitul lunii septembrie, în Marea Barents, de către Paza de Coastă rusă, după ce membri ai echipajului său au încercat să escaladeze o platformă petrolieră. Ei aveau intenţia să arboreze o pancartă ce denunţa riscurile ecologice prezentate de extracţia petrolului.
Toţi cei 30 de membri ai echipajului navei, printre care 26 de cetăţeni străini, au fost arestaţi şi plasaţi în detenţie la Murmansk, în nord-vestul Rusiei.
Ei au fost inculpaţi de „piraterie în grup organizat”, riscând astfel până la 15 ani de închisoare.
Olanda a anunţat că este pregătită să-şi suspende acţiunea, cu două condiţii, şi anume ca Rusia să-i elibereze pe membrii echipajului şi să accepte discutarea aspectelor juridice puse de diferend.