- Home
- Externe
- (28.01.2023, 14:40)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rusia a fost implicată în atacul chimic de la Douma din 2018, potrivit unui raport lansat de OIAC
Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a dat publicităţii un raport în care a constatat că regimul Assad este responsabil pentru atacul cu arme chimice de la Douma din 7 aprilie 2018. Raportul respinge afirmaţia Rusiei potrivit căreia a fost un atac al rebelilor sirieni.
Urmărește
1092 afișări
Hepta (Sursa Foto)
În jurul orei locale 19:30, la 7 aprilie 2018, dintr-un elicopter Mi-8/17 al Forţelor Aeriene Siriene, care a decolat de la baza aeriană Dumayr, s-au aruncat două butelii galbene care au lovit două clădiri rezidenţiale dintr-o zonă centrală a oraşului, eliberând clor.
43 de persoane au fost ucise şi alte câteva zeci au fost grav afectate.
Acest raport marchează cel de-al nouălea caz de utilizare a armelor chimice atribuit în mod independent regimului Assad.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
-
Polonia va investi 750 de milioane de dolari pentru a stimula producţia de muniţie
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
Raportul subliniază că şi forţele ruseşti au fost amplasate la baza aeriană Dumayr alături de forţele siriene ale Tigrului. La momentul atacului, spaţiul aerian deasupra Douma era controlat exclusiv de Forţele Aeriene Arabe Siriene şi de Forţele de Apărare Ruse.
"Guvernele noastre condamnă în termenii cei mai fermi utilizarea repetată de către regimul sirian a acestor arme oribile şi rămân fermi în ceea ce priveşte cererile noastre ca regimul Assad să respecte imediat obligaţiile care îi revin în temeiul Convenţiei privind interzicerea armelor chimice şi al rezoluţiilor relevante ale Consiliului de Securitate al ONU. Siria trebuie să îşi declare şi să îşi distrugă integral armele chimice şi să permită desfăşurarea personalului Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice în ţara sa pentru a verifica dacă a făcut acest lucru.
Solicităm Federaţiei Ruse să înceteze să protejeze Siria de răspunderea pentru utilizarea armelor chimice. Nicio dezinformare din partea Kremlinului nu poate ascunde faptul că acesta este complice la sprijinirea regimului Assad. În urma atacului chimic din Siria din 7 aprilie 2018, poliţia militară rusă a ajutat regimul sirian să împiedice accesul OIAC la locul atacului şi a încercat să igienizeze locul. De asemenea, trupele ruseşti şi siriene au înscenat fotografii difuzate ulterior în spaţiul online în încercarea de a susţine naraţiunile sale fabricate despre acest incident.
Lăudăm activitatea independentă, imparţială şi expertă a personalului OIAC, condamnăm utilizarea armelor chimice oriunde, de către oricine şi în orice circumstanţe. De asemenea, ne reafirmăm angajamentul de a trage la răspundere autorii tuturor atacurilor cu arme chimice din Siria şi din afara acesteia", potrivit declaraţiei miniştrilor de Externe al Franţei, Germaniei, Statelor Unite şi Regatului Unit.
O alianţă formată din SUA, Marea Britanie şi Franţa a lansat pe 14 aprilie 2018 un atac cu rachete de croazieră în Siria, cu scopul declarat de a sancţiona regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia oraşului Damasc.
Anunţul bombardamentului a venit de la Donald Trump, într-o declaraţie de la Casa Albă, în care preciza că a ordonat armatei Statelor Unite lansarea unor "bombardamente punctuale" asupra unor ţinte asociate capabilităţilor de arme chimice ale "dictatorului" Bashar al-Assad. Preşedintele american avertizase încă de miercuri că Statele Unite vor ataca Siria în urma unui atac chimic atribuit Administraţiei Bashar al-Assad. Regimul aflat la conducere în Siria, precum şi Rusia au negat însă orice implicare acuzând că este o înscenare, un pretext pentru o operaţiune militară.
Rusia a înaintat o propunere către ONU pentru condamnarea atacului asupra Siriei şi a propus Consiliului de Securitate al ONU o rezoluţie prin care cere condamnarea agresiunilor împotriva Siriei de către Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa.
Citește pe alephnews.ro: FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegerile prezidențiale din SUA schimbă cursul lumii. Tot ce trebuie să știi despre procesul electoral
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:05
România devine prima ţară din lume cu o Lege pentru participarea copiilor în procesul decizional
-
astăzi, 12:57
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 986. Guvernatorul unei regiuni cheie din Rusia a demisionat / Zelenski: 11.000 de soldaţi nord-coreeeni se află deja în regiunea rusă Kursk / Ruşii lovesc o instalaţie de infrastructură în Zaporojie