Rusia a încetat să mai aplice Tratatul CFE

Rusia a încetat să mai aplice Tratatul privind Forţele Convenţionale în Europa (CFE), în noaptea de marţi spre miercuri, un acord esenţial pentru securitatea de pe continent, care limitează armamentul în spaţiul cuprins între Oceanul Atlantic la Munţii Ural.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Rusia a încetat să mai aplice Tratatul CFE

Rusia a încetat să mai aplice Tratatul CFE

Pe fondul extinderii militare a NATO la frontierele sale şi în special din cauza proiectului american de desfăşurare a scutului antirachetă în Polonia şi Cehia, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat în acest sens un decret, la 13 iulie.

"Începând cu 00.00 ora Moscovei (marţi, 23.00 ora României), Rusia şi-a suspendat orice activitate cu privire la aplicarea tratatului", a anunţat Ministerul rus de Externe, într-un comunicat publicat pe site-ul său oficial.

"Tratatul nu mai corespunde de mult timp cu realităţile contemporane şi cu interesele Rusiei din domeniul securităţii", explică ministerul. Moscova rămâne "pregătită să continue dialogul" şi speră că statele participante la Tratatul CFE "vor da dovadă de realism politic şi de dorinţa de a găsi soluţii care pot fi acceptate reciproc".

În timpul suspendării, "Rusia nu va fi vizată de limitări în ceea ce priveşte cantitatea de armament. În acelaşi timp, nu avem în prezent proiecte de sporire masivă a armamentului la frontierele cu statele învecinate", a subliniat ministerul.

Potrivit unor experţi din domeniul apărării, Moscova vrea să desfăşoare mai mulţi militari în nordul şi sudul ţării, zonele militare din Leningrad şi Caucaz.

Suspendarea aplicării acordului CFE "este un pas justificat din punct de vedere politic şi juridic ce permite, dacă există voinţă politică din partea partenerilor Rusiei, să îşi restabilească participarea la tratat într-un interval scurt", subliniază comunicatul ministerului rus.

Tratatul a fost semnat în 1990 de statele NATO şi cele din cadrul Pactului de la Varşovia, cu un an înainte de destrămarea URSS.

Acordul care limitează desfăşurarea tancurilor, avioanelor şi armelor grele pe continent a fost "adaptat" în 1999 la Istanbul. Modificările ţin cont de dispariţia blocului sovietic, urmată de aderarea la NATO a ţărilor din acest bloc, precum Polonia şi Cehia.

Însă, spre deosebire de Rusia, statele membre NATO nu au ratificat versiunea revizuită a tratatului, denunţând prezenţa trupelor ruse în regiunile separatiste proruse din Georgia şi Republica Moldova, două foste republici sovietice.

Moscova susţine că şi-a îndeplinit obligaţiile în aceste regiuni, adăugând că aceste probleme nu au legătură cu Tratatul CFE. Rusia cere ratificarea versiunii din 1999 de la Istanbul, subliniind că textul din 1990 este depăşit.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici