- Home
- Externe
- MOSCOVA, (05.02.2018, 21:36)
- Mihai Draghici
Rusia a instalat rachete nucleare Iskander în Kaliningrad, în apropierea multor ţări NATO şi UE/ NATO şi ţările baltice exprimă preocupare
Rusia a instalat sisteme avansate de rachete Iskander, cu potenţial nuclear, în enclava Kaliningrad, aproape toate ţările membre ale Uniunii Europene şi NATO fiind în raza de acţiune a acestora, informează agenţiile de presă RIA Novosti, Interfax şi Reuters, precum şi cotidianul Financial Times.
Urmărește
4657 afișări
Rusia a instalat rachete nucleare Iskander în Kaliningrad, în apropierea multor ţări NATO şi UE
Vladimir Şamanov, preşedintele Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus), a anunţat luni că au fost instalate siateme de rachete Iskander în Kaliningrad, fără a spune pentru cât timp.
"Da, sistemele Iskander au fost montate. Infrastructura militară străină este considerată în mod automat prioritară pentru a fi atacată", a declarat Vladimir Şamanov pentru agenţia RIA Novosti.
"Decizia reprezintă o reacţie la mobilizarea de capabilităţi militare în apropierea frontierelor" Rusiei, a subliniat Vladimir Şamanov.
Administraţia Vladimir Putin a transmis în alte situaţii că instalarea rachetelor Iskander în Kaliningrad, regiune rusă care are frontiere cu Polonia şi Lituania, avea statut temporar, fiind o reacţie la suplimentarea capacităţilor militare americane în ţările baltice. Washingtonul a atras atenţia în mai multe rânduri că poziţionarea unor sisteme de rachete de acest tip în apropierea unor state membre NATO este "destabilizatoare".
Sistemele balistice Iskander (SS-26 Stone, potrivit terminologiei NATO) sunt mobile, putând lansa rachete cu raze de acţiune de până la 500 de kilometri, cu ogive convenţionale ori nucleare.
Alianţa Nord-Atlantică şi lideri ai ţărilor baltice au exprimat preocupări şi au cerut clarificări Rusiei în legătură cu decizia de instalare a sistemelor de rachete Iskander în enclava rusă Kaliningrad.
"Este vorba de o situaţie foarte gravă... Instalarea sistemelor de rachete este în mod temporar ori altfel? Pur şi simplu nu ştim", a declarat Rose Gottemoeller, adjunct al secretarului general NATO.
"Aceste sisteme nu constituie o ameninţare doar pentru Lituania, ci pentru jumătate din ţările europene", a avertizat preşedintele lituanian Dalia Grybauskaite, potrivit FT.
Aproximativ 4.500 de militari NATO sunt staţionaţi în Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania. Unii analişti se tem că Rusia poate ocupa rapid ţările baltice în cazul unui conflict.
Alianţa Nord-Atlantică a aprobat în 2016 un plan de consolidare a prezenţei militare în Europa de Est, prin desfăşurarea a mii de militari în Polonia şi în ţările baltice. O structură multinaţională NATO ar urma să fie staţionată în România. În plus, Alianţa a preluat controlul asupra sistemului antirachetă, care include nave americane dotate cu sisteme antibalistice în largul Spaniei, un radar în Turcia şi elementele de interceptare din România.
Rusia a avertizat în mai multe rânduri că este "extrem de preocupată" de instalarea sistemelor antibalistice NATO în România şi Polonia, afirmând că sunt interzise prin Tratatul privind Forţele nucleare intermediare (INF) şi avertizând că va lua măsuri pentru a se apăra.
Citeşte şi: EUObserver: Jean-Claude Juncker va efectua un turneu în Balcani, pentru contracararea influenţei Rusiei şi Chinei
Citeşte şi: Ultimatumul UE pentru Marea Britanie. ”A venit vremea să facă o alegere, altfel barierele sunt inevitabile”. Punctele nevralgice ale negocierilor
Citeşte şi: Donald Trump: Orice plan privind imigraţia fără zidul la graniţa cu Mexicul este o pierdere de timp
Citeşte şi: Un individ înarmat care a vrut să intre în Biroul preşedintelui Iranului a fost arestat de autorităţi
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe