Rusia a oprit complet livrările de gaze spre Europa prin Ucraina în acestă dimineaţă. Efecte în lanţ pentru Moldova, Ungaria, Slovacia, Austria. Ce spune UE

Gigantul energetic rus Gazprom, a declarat miercuri că exporturile de gaze prin Ucraina către Europa au fost oprite începând cu ora 08:00, ora Moscovei, deoarece acordul de tranzit a expirat. Închiderea celei mai vechi rute de gaz a Rusiei către Europa pune capăt unui deceniu de relaţii tensionate, provocate de capturarea Crimeei de către Rusia în 2014. Rusia exportă în continuare gaze prin conducta TurkStream pe fundul Mării Negre.

Urmărește
22129 afișări
Imaginea articolului Rusia a oprit complet livrările de gaze spre Europa prin Ucraina în acestă dimineaţă. Efecte în lanţ pentru Moldova, Ungaria, Slovacia, Austria. Ce spune UE

Rusia a oprit complet livrările de gaze spre Europa prin Ucraina în acestă dimineaţă. UE spune că este pregătită, chiar dacă acest lucru înseamnă să accepte gaz mai scump livrat din alte părţi.

UPDATE Situaţie critică după ce Rusia a taiat gazul azi. În Transnistria a fost întreruptă furnizarea de încălzire şi apă caldă în gospodării / Rezidenţii sunt îndemnaţi "să se îmbrace călduros, să adune membrii familiei într-o singură cameră"

Regiunea separatistă moldoveană Transnistria a întrerupt miercuri furnizarea de încălzire şi apă caldă în gospodării, după ce Rusia a întrerupt furnizarea de gaze prin Ucraina.
 
„Nu există încălzire sau apă caldă”, a declarat un angajat al companiei locale de energie Tirasteploenergo pentru Reuters prin telefon din Tiraspolt. El a spus că nu ştie cât timp va dura situaţia.
 
Transnistria primea gaz rusesc prin Ucraina, însă această rută de aprovizionare a fost întreruptă miercuri, odată cu expirarea unui acord de tranzit între cele două ţări aflate în război.
 
Rezidenţii sunt îndemnaţi să se îmbrace călduros, să adune membrii familiei într-o singură cameră, să atârne pături sau perdele groase peste ferestre şi uşile de la balcon şi să folosească încălzitoare electrice.

Ştire iniţială

După izbucnirea conflictului militar din Ucraina în 2022, Uniunea Europeană şi-a intensificat eforturile pentru a-şi reduce dependenţa de energia rusească prin căutarea unor surse alternative.
 
Acordul pe cinci ani privind tranzitul de gaze dintre Rusia şi Ucraina a expirat în primele ore ale zilei de 1 ianuarie 2025, în timp ce Kievul a declarat în repetate rânduri că nu va prelungi acordul pe fondul războiului.
 
„Din cauza refuzului repetat şi clar exprimat al părţii ucrainene de a reînnoi aceste acorduri, Gazprom a fost lipsit de capacitatea tehnică şi juridică de a furniza gaze pentru tranzit prin teritoriul Ucrainei începând cu 1 ianuarie 2025”, a declarat Gazprom într-o declaraţie pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
 
„Începând cu ora 08:00, ora Moscovei, furnizarea de gaz rusesc pentru transportul acestuia pe teritoriul Ucrainei nu se efectuează.”
 
Fico a declarat pe Facebook, cu puţin timp înainte de expirarea acordului, că „partenerilor ucraineni le-au fost prezentate alte opţiuni de tranzit al gazului decât gazul rusesc, dar acestea au fost, de asemenea, respinse de preşedintele ucrainean”. De asemenea, prim-ministrul slovac a ameninţat că, drept represalii, va întrerupe furnizarea de energie electrică de rezervă din Slovacia către Ucraina.
 
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, a încercat, de asemenea, să găsească o soluţie pentru a permite importurile de gaze ruseşti prin Ucraina. Guvernul său a apelat, de asemenea, la ultima conductă rămasă care transportă gaz rusesc prin Turcia. Tot odată a făcut apel la România pentru a completa livrările.
 
Austria, care a continuat să importe gaze ruseşti până în 2024, a trecut la surse alternative, cum ar fi importurile de gaze naturale lichide. La jumătatea lunii decembrie, compania sa energetică OMV a reziliat contractul pe termen lung cu Gazprom din Rusia din cauza unui litigiu juridic.
 
Sistarea gazului va avea un impact semnificativ şi asupra Moldovei, care, la jumătatea lunii decembrie, a introdus starea de urgenţă în sectorul energetic din cauza incertitudinii legate de tranzitul gazului rusesc.
 
Oprirea fluxurilor de gaze ruseşti prin Ucraina este de natură să crească cererea europeană de GNL mai scump, pentru care Asia este, de asemenea, concurentă.
 
Oficialii UE au insistat asupra faptului că blocul comunitar poate trăi fără aprovizionarea cu gazoducte ruseşti, chiar dacă acest lucru înseamnă să accepte gaz mai scump livrat din alte părţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici