Rusia a oprit evacuarea muniţiilor din Transnistria din cauza poziţiei Chişinăului în 2003-ambasador

Rusia a oprit procesul de evacuare a muniţiilor din Transnistria, după ce negocierile vizând problema transnistreană au fost întrerupte din cauza poziţiei Chişinăului în 2003, iar Tiraspolul a anunţat că va împiedica evacuarea lor, afirmă ambasadorul rus la Chişinău, citat de Info-Prim Neo.

Urmărește
8 afișări

În cadrul unei dezbateri publice la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, Valeri Kuzmin a afirmat că ţara sa a impus în 2007 un moratoriu asupra îndeplinirii obligaţiilor sale în cadrul Tratatului privind limitarea forţelor convenţionale în Europa (CFE), în formă adaptată, dar şi-a îndeplinit toate "aşa-numitele angajamente de la Istanbul" privind Georgia şi Republica Moldova.

"Au rămas «neîndeplinite» doar intenţiile de a evacua muniţia militară stocată în localitatea Colbasna, deoarece, din cauza poziţiei Chişinăului din 2003, au fost întrerupte negocierile politice privind reglementarea transnistreeană, iar Tiraspolul a anunţat că va împiedica procesul de evacuare", a declarat ambasadorul rus.

Kuzmin a subliniat necesitatea identificării unei soluţii politice paşnice de reglementare a conflictului transnistrean, arătând că acest lucru este posibil prin refacerea atmosferei de încredere şi demararea unui dialog egal între părţile implicate în conflict.

Referindu-se la relaţiile actuale dintre Chişinău şi Moscova, Kuzmin a apreciat că ele au avut de suferit din cauza instabilităţii politice din Republica Moldova, deşi schimburile comerciale dintre cele două state au înregistrat o creştere de aproximativ 48 la sută, ajungând la 1,3 miliarde de dolari în primele 11 luni ale anului 2010.

În 2003, un document cunoscut sub numele de "Memorandumul Kozak" a avut ca scop soluţionarea conflictului transnistrean şi a fost elaborat de Chişinău şi Tiraspol cu medierea lui Dmitri Kozak, care ocupa în acea perioadă funcţia de adjunct al şefului administraţiei prezidenţiale ruse. Fostul preşedinte moldovean Vladimir Voronin a refuzat, în noiembrie 2003, semnarea memorandumului care prevedea federalizarea Republicii Moldova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici