Rusia acuză Georgia că a intesificat tensiunile din regiunile separatiste

Rusia a acuzat marţi Georgia de intensificarea tensiunilor în provinciile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, a anunţat ambasadorul rus, Vitali Ciurkin, după discursul susţinut în cadrul Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului Rusia acuză Georgia că a intesificat tensiunile din regiunile separatiste

Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin (Imagine: Mediafax/AFP)

Ambasadorul rus a declarat presei că şi -a exprimat în faţa Consiliului de Securitate "profunda îngrijorare faţă de actele recente ale părţii georgiene în zonele de conflict" Abhazia şi Osetia de Sud.

Ciurkin atribuie Georgiei responsabilitatea unei serii de explozii produse recent în Abhazia şi "calificate drept acte de terorism" de autorităţile separatiste.

O serie de atentate înregistrate la Gagra, staţiune balneară abhază la malul Mării Negre, în capitala Suhumi şi în regiunea Gali au provocat moartea a patru persoane şi rănirea altor 20, în mai puţin de o săptămână. Guvernul georgian a condamnat luni seară exploziile din Abhazia, acuzând Rusia că ar fi responsabilă pentru acestea.

Ciurkin a amintit şi bombardamentele georgiene din Osetia de Sud. Tensiunile s-au intesificat săptămâna trecută după ce separatiştii oseţi au anunţat că două persoane au fost ucise în timpul atacurilor.

"Pentru noi acest lucru seamană cu încercarea părţii georgiene de a duce la creşterea tensiunilor pentru a deturna negocierile de pace şi pentru a distruge speranţa într-un progres politic", a declarat diplomatul rus.

Ciurkin a anunţat că a depus în cadrul Consiliului de Securitate un proiect de rezoluţie prin care solicită ca Georgia şi autorităţile abhaze să semneze fără întârziere un document prin care se angajează să nu recurgă la violenţe.

Proiectul, distribuit presei, cere Georgiei să "ia măsuri urgente pentru ca situaţia din Valea Kodori să intre în conformitate cu acordul de încetare a focului şi de mobilizare a forţelor de la Moscova, din 14 mai 1994" şi "ca nici un alt tip de trupe neautorizate prin acest acord să nu mai fie prezente în zonă".

Armistiţiul din mai 1994 între trupele georgiene şi cele abhaze a fost urmat de mobilizarea misiunii de observaţie a ONU în Georgia (Monug) şi a unei forţe ruse de interpunere, formată din 3.000 de persoane, sub mandat al CSI (fostele republici sovietice mai puţin cele baltice).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici