În pofida faptului că Rusia nu a aderat la CPI, Moscova a anunţat vineri că va coopera cu Tribunalul de la Haga în cadrul acestei anchete şi a cerut Curţii să intervieze persoane afectate de presupusele crime din Osetia de Sud.
Curtea Penală Internaţională a anunţat săptămâna aceasta că va ancheta acuzaţii cu privire la comiterea unor crime de război de către ambele părţi, în timpul Războiului fulger dintre Rusia şi Georgia asupra regiunii separatiste georgiene.
Procurori CPI au citat probe potrivit cărora atât forţe georgiene, cât şi forţe sud-osete au atacat membri ai forţelor de menţinere a păcii.
Ei au citat, de asemenea, probe potrivit cărora până la 113 civili georgieni au fost ucişi, iar alţi până la 18.500 au fost dezrădăcinaţi de către forţe ruse şi sud-osete, în cadrul unei „campanii de strămutări forţate”.
Peste 1.000 de persoane au fost ucise în acest Război de cinci zile.
Un purtător de cuvânt al Comitetului rus de anchetă, Vladimir Markin, a declarat că organismul a anchetat presupuse crime comise de către armata georgiană, care a fost trimisă în Osetia de Sud de către Mihail Saakaşvili, preşedintele ţării la acea vreme, şi că a furnizat CPI peste 30 de volume de documente.