- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rusia anunţă că negocierile privind sistemul american antirachetă sunt aproape în impas
Negocierile dintre Rusia şi NATO privind sistemul de apărare antirachetă al Alianţei Nord-Atlantice şi Statelor Unite în Europa de Est sunt "aproape în impas", a declarat joi Anatoli Serdiukov, ministrul rus al Apărării.
Rusia anunţă că negocierile privind sistemul american antirachetă sunt aproape în impas (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Nu am reuşit, pentru moment, să găsim soluţii reciproc acceptabile. Situaţia este aproape în impas", a declarat Serdiukov, deschizând o conferinţă de două zile asupra apărării antirachetă, la Moscova, la care participă oficiali NATO şi ţări din cadrul fostei Uniuni Sovietice, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea rusă.
Lansat în 2010, proiectul de scut antirachetă a devenit unul dintre principalele subiecte de discordie dintre Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia, care îl consideră o ameninţare la adresa securităţii sale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
NATO afirmă că acest sistem nu vizează Rusia, ci o ameninţare venind dinspre Orientul Mijlociu, în special din partea Iranului.
Moscova a ameninţat cu activarea unui sistem antirachetă la Kaliningrad, o enclavă rusă la porţile Europei, în cazuul în care Statele Unite continuă instalarea sistemului fără să facă anumite concesii.
Moscova cere să fie asociată la acest sistem antirachetă sau, în caz contrar, să primească garanţii că acesta nu vizează capacitatea sa de disuasiune, inclusiv un acces la instalaţiile Alianţei, cu scopul de a verifica acest lucru.
În martie, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Anders Fogh Rasmussen declara că NATO va anunţa încheierea primei faze a scutului său antirachetă instalat în Europa de Est, în cadrul summitului Alianţei prevăzut la Chicago în mai.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO