- Home
- Externe
- NEW YORK, (29.03.2014, 11:40)
- Iuliana Enache
Rusia ar fi ameninţat câteva state est-europene, între care şi Moldova, să nu voteze rezoluţia ONU
Rusia a ameninţat câteva state est-europene şi din Asia Centrală cu repercusiuni dacă votează în favoarea unei rezoluţii ONU în această săptămână, care să declare invalid referendumul din Crimeea, au declarat diplomaţi de la Naţiunile Unite, citaţi de Reuters în pagina electronică.
Urmărește
2069 afișări
Rusia ar fi ameninţat câteva state est-europene, între care şi Moldova, să nu voteze rezoluţia ONU (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Această dezvăluire despre ameninţările Rusiei are loc după ce Moscova a acuzat ţările occidentale că folosesc o "presiune ruşinoasă, până la şantaj politic şi ameninţări economice", în încercarea de a convinge cele 193 de state membre ONU să sprijine o rezoluţie privind criza din Ucraina.
Potrivit interviurilor cu diplomaţi din cadrul ONU, dintre care majoritatea au preferat să vorbească sub acoperirea anonimatului de teamă să nu înfurie Moscova, ţintele ameninţărilor ruse au fost R.Moldova, Kîrgîzstan, Tadjikistan dar şi numeroase ţări africane.
Un purtător de cuvânt al Misiunii Rusiei la ONU a negat că Moscova ar fi ameninţat vreo ţară cu repercusiuni dacă susţin vreo rezoluţie. "Noi nu ameninţăm niciodată pe nimeni. Noi doar explicăm situaţia".
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Exportul de arme ruseşti s-a prăbuşit cu 92% în anul 2024, a scăzut de 14 ori faţă de 2021, la sub 1 miliard de euro. Paradoxal, România a ajuns Rusia la exportul de arme
-
Germania ar fi dispusă să trimită trupe de menţinere a păcii în Ucraina: „Suntem cel mai mare partener NATO din Europa”
-
Şeful gigantului grup austriac de construcţii Strabag, prezent şi în România, „a murit brusc şi neaşteptat” la vârsta de 44 de ani
Potrivit diplomaţilor, ameninţările ruse nu au fost specifice. Dar ei susţin că destinatarilor le-au fost clare avertizările de a nu susţine rezoluţia, altfel măsurile Rusiei împotriva lor ar include expulzarea muncitorilor imigranţi de pe teritoriul rus, întreruperea livrărilor de gaz sau interzicerea unor importuri către Rusia pentru a le provoca probleme economice.
În cele din urmă, rezoluţia care declară votul din Crimeea din 16 martie în favoarea separării de Ucraina ca neavând "nicio validitate" a fost adoptată cu 100 de voturi pentru, 11 împotrivă şi 58 de abţineri. Alte 24 de state membre ONU nu au votat.
Delegaţiile Kîrgîzstanului şi Tadjikistanului nu au răspuns solicitării Reuters de a comenta acuzaţiile privind ameninţările ruse. Ambele ţări s-au aflat printre cele 24 care nu au votat miercuri.
Dar ambasadorul Republicii Moldova la ONU, Vladimir Lupan, a acceptat să vorbească despre acest subiect. Întrebat dacă ruşii au sugerat, direct sau indirect, că fostele republici sovietice vor fi pedepsite dacă vor vota în favoarea rezoluţiei, Lupan a declarat: "Nu am fost prezent la această discuţie şi nu pot nega sau confirma acest lucru pentru dumneavoastră".
"Şi, în mod normal, înainte de vot, discuţi cu numeroase ţări", a declarat el pentru Reuters. "Acest subiect a fost într-adevăr discutat între autorităţile moldovene şi cele ruse. Discutăm, de asemenea, cu partenerii noştri (din Uniunea Europeană)", a adăugat el.
Câţiva diplomaţi au declarat pentru Reuters că R.Moldova s-a numărat printre ţările supuse presiunilor de către Moscova înaintea votului. În cele din urmă, delegaţia moldovenească a sfidat Rusia şi s-a alăturat Ucrainei, Statelor Unite, UE şi altor ţări occidentale votând în favoarea rezoluţiei.
Lupan a declarat, de asemnea, că Occidentul nu a ameninţat R.Moldova.
Rusia nu este singura ţară acuzată de astfel de tactici la ONU. Înaintea unor decizii importante în Consiliul de Securitate, se ştie că diplomaţii marilor ţări încearcă să "cumpere" voturi din partea celor zece membri nepermanenţi folosind o combinaţie de ameninţări şi stimulente.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. Dispozitivele erotice smart sunt vulnerabile la atacuri cibernetice
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe